Lungić na toskanski
(FOTO: Getty Images)
Svinjski lungić na toskanski savršen je obrok gotov za pola sata. Kombinacija prženog odreska i aromatičnog priloga od slanutka i špinata, zadovoljit će svaki ukus, a jednostavni, ali fini sastojci i priprema bez kompliciranja osvojit će i one koji izbjegavaju provoditi previše vremena za štednjakom.
Količina sastojaka iz recepta dat će tri izdašne porcije, a hoće li to biti za objed ili večeru, ovisi samo o vama.
Sastojci za lungić na toskanski:
maslinovo ulje
2 češnja češnjaka, zgnječena
6 cherry rajčica, nasjeckanih
1 žlica balzamičnog octa
1⁄2 limuna, naribana korica i sok
1 žlica kapara
150 g mladog špinata, blitve ili kelja
400 g slanutka (iz konzerve), ispranog i ocijeđenog
3 odreska od lungića (oko 100 g svaki), bez masnoće
šaka (ili po želji) listića svježeg origana
šaka (ili po želji) listića svježeg bosiljka
sol
papar
Priprema lungića na toskanski:
U tavi zagrijte malo ulja i kratko popržite jedan zgnječeni češanj češnjaka. Dodajte rajčice, ocat, malo vode, limunovu koricu i kapare te pirjajte 2 do 3 minute. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
U drugoj tavi na malo ulja popržite preostali češnjak. Dodajte špinat (ili blitvu ili kelj), slanutak i limunov sok. Kuhajte dok lišće ne uvene. Po potrebi dodajte malo vode. Posolite, popaprite i maknite s vatre.
Svinjske kotlete začinite i poprskajte s malo maslinova ulja. Pecite iz na zagrijanoj tavi ili grill-ploči 2-4 minute sa svake strane dok ne budu pečeni.
U rajčice dodajte origano i bosiljak i začinite solju i paprom.
U tanjure stavite prvo slanutak sa špinatom, potom odrezak, a na njega rajčice s kaparima. Poslužite toplo.
izvor: Pun kufer