>
Pozega
5 lip.
31°C
6 lip.
30°C
7 lip.
30°C
8 lip.
31°C
9 lip.
23°C
10 lip.
24°C
11 lip.
26°C
>
Pozega
5 lip.
31°C
6 lip.
30°C
7 lip.
30°C
8 lip.
31°C
9 lip.
23°C
10 lip.
24°C
11 lip.
26°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za tortu čiji će vas okusi vratiti u djetinjstvo

Torta s bananama
(FOTO: Shutterstock)

26.11.2023. | 08:50 | Zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1980

Pijane banane i umak od karamela podsjetit će vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.

Iako je ovo službeno torta od sira, sir vjerojatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom. Pijane banane i umak od karamelaće vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.

Digestive kekse možete zamijeniti graham krekerima, a umjesto ruma možete staviti liker od banane ili pak sasvim izostaviti alkohol. U tom slučaju dodajte jednu čajnu žlicu ekstrakta vanilije i u kremu i u banane.


Možete koristiti kupovniumak od karamela, a možete napraviti i svoj, nije teško, a mi smo ovdje već pisali kako se radi.


Sastojci za cheesecake s bananom i karamelom:

Za koru

250 g Digestive keksa, 80 g maslaca

Za banane

2 žlice maslaca, ¼ šalice smeđeg šećera, 3 zrele banane, narezane na ploške, 2 žlice ruma

Za kremu

230 g krem sira, 1 šalica smeđeg šećera, 2 žlice otopljenog maslaca, 5 velikih jaja, 1 čajna žličica ekstrakta vanilije, 1½ žlice ruma

Za posluživanje
preljev od karamela

Priprema cheesecakea s bananom i karamelom:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 25 centimetara i izvana ga omotajte alufolijom.

Izblendajte kekse da dobijete mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i promiješajte da prožme kekse pa utisnite u dno pripremljenog kalupa. Pecite 12 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i smeđi šećer, miješajte dok se ne otope pa dodajte banane, rum i vaniliju. Pirjajte samo minutu ili dvije, uz miješanje.

Ravnomjerno rasporedite na biskvit od keksa i ostavite sa strane.

Za kremu od sira istucite električnom miješalicom krem sir da postane pahuljast. Dodajte smeđi šećer i tucite dalje dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte maslac i miksajte. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte. Umiješajte vaniliju i rum i prelijte kremu od sira preko sloja banana.

Stavite kalup s tortom u veći i dublji pleh s vodom. Pecite 30 minuta na 350. Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite još 30-40 minuta, dok se nadjev malo ne napuhne, a sredina ne prestane biti tekuća.

Izvadite iz pećnice i vode i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite u hladnjak najmanje 6 sati prije posluživanja, a najbolje preko noći. Prije posluživanja tortu prelijte omiljenim preljevom od karamela.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
DESERT
TORTA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI