Varivo od leće i krumpira
(FOTO: Shutterstock)
Fino varivo od leće i krumpira izdašan je obrok bez mesa koji kombinira jednostavne sastojke i dobro usklađene začine. Za pripremu će vam trebati 10 minuta, a povrće i leća će se krčkati oko pola sata, tako da ovo ukusno jelo na žlicu možete poslužiti za samo 45 minuta.
U receptu se koristi suha leća, ali možete je zamijeniti i kuhanom, samo u tom slučaju oduzmite i trećinu temeljca. Začine prilagodite vlastitom ukusu, ali ne preskačite šećer (ili med) i senf jer će oni lijepo zaokružiti sve okuse i dati jelu dubinu.
Sastojci za fino varivo od leće i krumpira:
2 čajne žličice maslinova ulja
1 manja glavica luka, nasjeckanog
500 g krumpira, narezanog na kocke
250 g mrkve, narezane na deblje ploške
4 češnja češnjaka, protisnuta
1 žlica provansalskih trava
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica papra
1⁄2 čajne žličice mljevene slatke paprike
1⁄4 čajne žličice kajenskog papra
1 žlica jabučnog octa
750 ml povrtnog temeljca
150 g smeđe leće, namočene (24 sata), isprane i prosušene
1 čajna žličica šećera ili meda
1⁄2 čajne žličice dijon senfa
70 g rikule ili baby špinata
Priprema finog variva od leće i krumpira:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk i pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Umiješajte krumpir i mrkvu te uz povremeno miješanje pirjajte još pet minuta.
Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, a zatim dodajte začine i miješajte oko 30 sekundi. U lonac ulijte prvo jabučni ocat, promiješajte, a zatim ulijte temeljac.
Pojačajte vatru i pustite da zakuha. Dodajte leću i provansalske trave, smanjite vatru na srednje slabu, zatim kuhajte 25-30 minuta ili dok se mrkva i krumpir ne skuhaju.
Maknite lonac s vatre i umiješajte malo šećera, senf i lisnato povrće po izboru.
Varivo poslužite vruće.
izvor: Pun kufer