Pržene lignje
(FOTO: Shutterstock)
Pržene lignje jedu se već dekadama na Mediteranu – ovi plodovi mora se uvaljaju u brašno i začine prije nego što se ispeku do savršene hrskavosti u dubokom ulju.
Pržene lignje iznimno su popularne i u Hrvatskoj. Čest su izbor za ručak ili večeru petkom, a pogotovo poslužene s prženim krumpirom i tartar umakom.
Ispeći ih možete i kod kuće. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za pržene lignje – upotrijebiti možete svježe ili one smrznute. Važno je samo da ih odmrznite do kraja prije upotrebe.
Sastojci:
500 g lignja
100 g bijelog brašna
1 limun
1 čajna žličica soli
1⁄2 čajne žličice papra
1⁄2 čajne žličice paprike u prahu
biljno ulje za prženje
Priprema:
Očistite dobro lignje i narežite ih na kolutove. Uklonite višak vlažnosti s lignja uz pomoć papirnatog ručnika.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, papar i mljevenu papriku.
U brašno uvaljajte narezane lignje. Potrudite se da svaki komadić lignje bude prekriven brašnom.
U loncu zagrijte dosta ulja. Kada ulje dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva postupno počnite ubacivati pripremljene lignje. Lagano potapkajte svaki komad lignje da otpadne višak brašna prije nego što ga spustite u ulje.
Nemojte pretrpavati lonac s lignjama – radije ih pecite u manjim turama.
Pecite lignje oko četiri minute, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Pržene lignje poslužite sa svježe iscijeđenim limunovim sokom i umakom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer