Lungić u umaku
(FOTO: Shutterstock)
Svinjski file je poput pilećih prsa – riječ je o mekanom i nemasnom komadu mesa koji je ukusan i sočan kada se savršeno termički obradi. Istovremeno, vrlo se lako može presušiti i postati neukusan ako se na njega ne pripazi.
Gastronomski stručnjaci slažu se da ćete najbolje rezultate dobiti ako svinjski file prvo zapečete na tavi, a potom dovršite u pećnici.
Dodatnu slast mesu dat će ukusan umak. Mi vam predlažemo umak od tek tri sastojka – meda, jabučnog octa i umaka od soje.
Sastojci:
500 g svinjskog filea
125 ml meda
3 žlice jabučnog octa
2 žlice umaka od soje
½ čajna žličica češnjaka u prahu
½ čajne žličica dimljene paprike u prahu
biljno ulje po željisol i papar po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. File natrljajte češnjakom u prahu, dimljenom paprikom u prahu, solju i paprom. Zagrijte nešto ulja u tavi pa zapecite file sa svih strana da dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Preko mesa prelijte umak koji ste napravili od meda, umaka od soje i jabučnog octa. Prebacite file u zagrijanu pećnicu s umakom i pecite oko 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite kuhinjskim termometrom – meso je pečeno kad unutrašnjost mesa dosegne temperaturu od 68 Celzijevih stupnjeva. Pustite da meso odmori pet minuta, a potom ga narežite i poslužite s umakom. Dobar tek!
izvor: Pun kufer