FOTO: Getty images
Parmigianaje zapečeno talijansko jelo od patlidžana, sira i rajčice. Svojataju je sve regije talijanskog juga, Kalabrija, Kampanija, Apulija i Sicilija, i ne samo juga (Emilija i Romanja), tj. svaka regija ima svoju verziju i u svakoj tvrde da je njihova baš ona prava.
Slični se složenci peku diljem Mediterana, pa se među slojevima patlidžana mogu naći i piletina, teletina ili nego drugo meso, a u nadjevu različito povrće.
Naravno, i svaka kuća ima svoj recept, pa vam ne preostaje drugo nego putovati Italijom i kušati parmigianugdje god stignete.
A da biste je imali s čime usporediti, napravite je sami po ovom jednostavnom receptu. Treba vam tek dvadesetak minuta da sve priredite, ostalo će obaviti pećnica i za niti sat vremena imate prekrasan domaći mediteranski ručak na stolu.
Sastojci za patlidžanealla parmigiana:
2 zgnječena češnja češnjaka
6 žlica maslinova ulja
800 g rajčice iz konzerve
2 žlice pirea od rajčice
4 patlidžana, narezana na duge ploške, debljine oko 5 mm
85 g parmezana, svježe naribanog
20 g listova bosiljka, usitnjenih
1 jaje, tučeno
Priprema patlidžanaalla parmigiana: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi popržite češnjak i četiri žlice maslinova ulja na jakoj vatri tri minute. Dodajte rajčice pa pustite da lagano krčka osam minuta uz miješanje. Na kraju umiješajte pire od rajčice. Zagrijte tavu. Premažite nekoliko patlidžana s malo ulja, stavite u tavu i pržite na jakoj vatri, svaku stranu oko tri minute. Kad su svi patlidžani pečeni, nekoliko ih poslažite na dno lima ili posude za pečenje pa prelijte umakom od rajčice. Pospite parmezanom i listićima bosiljka te dodajte začine. Ponovite s ostalim sastojcima. Na vrh izlijte izmućeno jaje, pospite s još malo parmezana i pecite 20 minuta.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)