Zapečeni bolonjez
(FOTO: Shutterstock)
Isprobajte zapečenu tjesteninu s umakom bolonjez, koja ovom popularnom talijanskom specijalitetu daje dodatnu dozu sočnosti.
Tjestenina se skuhaal dente, sljubi s bolonjezom, a potom zapeče u pećnici s naribanim parmezanom i punomasnim sirom poput cheddara.
Upotrijebiti možete bilo koju vrstu tjestenine, no najsočnije rezultate dobit ćete, ako se poslužite nekim cjevastim oblikom koji može „primiti“ najviše umaka.
Pripremate li paralelno sve elemente ovog ukusnog jela, zapečena tjestenina s bolonjezom bit će gotova za oko 90 minuta, a ako ste ipak ljubitelj klasike počastite se jedinim pravim receptom za izvorni umak bolognese.
Sastojci za zapečeni bolonjez:
800 g nasjeckane rajčice iz konzerve
650 g mljevene junetine
500 ml mesnog temeljca
250 g penne tjestenine
50 g naribanog sira cheddar
30 g naribanog parmezana
2 žlice koncentrata rajčice
2 čajne žličice umaka Worcestershire
2 stapke celera
1 veći luk
1 veća mrkva
1-2 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
biljno ulje po želji
sol i papar po želji
Priprema zapečenog bolonjeza:
Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama na pakiranju i stavite sa strane.
U velikom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk, celer i nasjeckanu mrkvu. Pirjajte povrće nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso i pirjajte sve zajedno desetak minuta.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute. Umiješajte koncentrat rajčice i umak Worcestershire i kuhajte sve zajedno oko jedne minute.
Podlijte meso temeljcem i nasjeckanim rajčicama iz konzerve, dobro promiješajte, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
Začinite bolonjez sa solju, paprom i timijanom.
Namastite vatrostalnu posudu za pečenje pa u nju dodajte kuhanu tjesteninu i umak. Preko svega dodajte naribani cheddar i parmezan.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko pola sata, odnosno dok se sastojci ne sljube, a sir ne zapeče.
Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer