Zapečena tjestenina
(FOTO: Shutterstock)
Pasta alla Sorrentina talijanski je klasik koji dolazi iz regije Sorrento na jugu Čizme i odličan dokaz da vam za slasno jelo ne treba puno sastojaka – pod uvjetom da birate kvalitetne namirnice. Na popisu za kupnju trebat će vam tjestenina, pire od rajčice, svježi bosiljak, te sirevi: Parmigiano Reggiano i mozzarella. Pa krenimo…
Recept za pastu alla Sorrentina:
2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
600 grama passate
1 žličica šećera
10 svježih listova bosiljka
350 g tjestenine (fusilli, penne, rigatoni…)
200 g mozzarelle
70 g Parmigiana Reggiana - ili parmezana
sol, papar
Priprema paste alla Sorrentina:
Ogulite češanj češnjaka i oštrim nožem ga zarežite.
U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pržite ga 1-2 minute na srednje jakoj vatri.
Dodajte passatu, sol, šećer, papar i listiće svježeg bosiljka. Dobro promiješajte i pustite da lagano kuha.
Pokrijte posudu, smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Prema potrebi dodajte i malo vode.
Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente i ocijedite je.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija.
Mozzarellu narežite na manje komade, a Parmigiano Reggiano naribajte.
Prelijte umak preko kuhane tjestenine. Češanj češnjaka izvadite.
U posudu za pečenje dodajte polovicu tjestenine pa rasporedite polovicu količine mozzarelle i pospite polovicom Parmigiana Reggiana.
Na sir dodajte drugu polovicu tjestenine. Dodajte preostali sir pa pecite 10 minuta dok se sir ne otopi.
Prema želji pospite s još svježih listova bosiljka i poslužite vruće.
izvor: Pun kufer