Recept za zapečenu tjesteninu sa sirom u umaku od rajčice

Zapečena tjestenina
(FOTO: Shutterstock)

19.4.2024. | 09:49 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2059

Pasta alla Sorrentina talijanski je klasik koji dolazi iz regije Sorrento na jugu Čizme i odličan dokaz da vam za slasno jelo ne treba puno sastojaka – pod uvjetom da birate kvalitetne namirnice. Na popisu za kupnju trebat će vam tjestenina, pire od rajčice, svježi bosiljak, te sirevi: Parmigiano Reggiano i mozzarella. Pa krenimo…

Recept za pastu alla Sorrentina:

2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
600 grama passate
1 žličica šećera
10 svježih listova bosiljka
350 g tjestenine (fusilli, penne, rigatoni…)
200 g mozzarelle
70 g Parmigiana Reggiana - ili parmezana
sol, papar


Priprema paste alla Sorrentina:


Ogulite češanj češnjaka i oštrim nožem ga zarežite.
U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pržite ga 1-2 minute na srednje jakoj vatri.
Dodajte passatu, sol, šećer, papar i listiće svježeg bosiljka. Dobro promiješajte i pustite da lagano kuha.
Pokrijte posudu, smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Prema potrebi dodajte i malo vode.
Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente i ocijedite je.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija.
Mozzarellu narežite na manje komade, a Parmigiano Reggiano naribajte.
Prelijte umak preko kuhane tjestenine. Češanj češnjaka izvadite.
U posudu za pečenje dodajte polovicu tjestenine pa rasporedite polovicu količine mozzarelle i pospite polovicom Parmigiana Reggiana.
Na sir dodajte drugu polovicu tjestenine. Dodajte preostali sir pa pecite 10 minuta dok se sir ne otopi.
Prema želji pospite s još svježih listova bosiljka i poslužite vruće.

izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI