5.4.2023. | 08:12
Sponzorirani članak
Pregleda: 4339
FOTO: Ustupljene fotografije
Tijekom nastave iz kolegija Regionalne hrvatske kuhinje studenti 1. godine Enogastronomije sa Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi pripremali su tradicionalni slavonski jelovnik u nastavnoj bazi Zlatni Lug pod mentorstvom chefa kuhinje Marijana Beka. Jelovnik se sastojao od namaza od piletine i povrća, slavonskog čobanca i požeškog vinogradarskog čevapa, koji su studenti nakon pripremanja imali priliku kušati te sljubiti sa odabranim slavonskim vinima.
Cilj ovog kolegija je bio povezati teorijska znanja o jelima u pojedinim regijama Hrvatske kako bi se očuvala tradicija pripreme takvih jela, ali i njihovo osuvremenjivanje, te spoznati važnost kulturne baštine Hrvatske kroz rekonstruiranje jela određene hrvatske regije, u ovom slučaju Slavonije i Požeštine.
Naime, današnji razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije se prepustiti slučaju te se sve više nameće potreba obrazovanja stručnjaka i u tom području. Globalizacija je nametnula svoje trendove i u prehrani. Međutim, ono što je i u novim trendovima naglašeno je prirodnost i izvornost. Iz navedenih razloga iz praktične nastave koje ovaj kolegij ima veliki postotak, studenti uče kako povezati osnovna znanja o kemijskim sastojcima hrane; planirati organizaciju proizvodnje (od sirovine do konačnog proizvoda); izabrati odgovarajuće tehnike u gastronomiji; prikupiti znanja vezana za specifičnosti kuhinje određene hrvatske regije; utvrditi najbolje uvjete za optimalnu organizaciju kuhinje; predvidjeti posljedice pojedinih postupaka tijekom pripreme hrane na njezine sastojke; usporediti kuhinju različitih hrvatskih regija te podržati njegovanje hrvatske baštine kroz kuharstvo.
Iz utvrđenih potreba tržišta rada i činjenice da u strukturi zaposlenih u hotelima i restoranima najveći udio, 50%, imaju srednje obrazovani zaposlenici, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji djeluje u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 2021. godine izvodi studij Enogastronomije, stipendiran od strane Ministarstva poljoprivrede. Studenti će se na ovom studiju upoznati sa sirovinama za proizvodnju hrane, naglasak će biti na očuvanju njihovih prirodnih sastojaka tijekom procesiranja suvremenim metodama. Kroz proučavanje hrvatske tradicionalne kuhinje svladati će temeljne kulinarske vještine, naučiti voditi objekte koji se bave pripremom hrane, planirati obroke te znati dati preporuke za izbalansiranu prehranu. Upoznavanjem sa svjetskom kulinarskom baštinom proširiti će svoje vidike, prepoznati prednosti i osobitosti, te ih moći primijeniti u suvremenoj enogastronomskoj ponudi. Sve to će im omogućiti da nauče složiti menije prema potrebama klijenata priznatih ugostiteljskih objekata kao što je Zlatni Lug u Donjim Emovcima koji je odabran kao jedna od nastavnih baza fakulteta.