FOTO: Stockfood
Finu večeru možete napraviti u manje od pola sata te sa samo pet glavnih sastojaka. Donosimo vam recept za pečenu piletinu u kremastom umaku s gljivama koji će voljeti cijela obitelj.
Sastojci:
2 komada pilećih prsa ili 2 zabatka
4 žlice maslaca
250 grama šampinjona
120 ml desertnog vina
120 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar po želji Priprema:
1. Na dvije žlice maslaca prepržite piletinu sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite iz tave i prekrijte piletinu aluminijskom folijom. Nema veze što se nije termički obradila do kraja, dovršit ćete njezinu pripremu u umaku.
2. Ubacite u tavu preostale dvije žlice maslaca pa na masnoći prepirjajte šampinjone narezane na kriške dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute.
3. Podlijte tavu slatkim desertnim vinom ili šerijem i kuhajte sve zajedno oko dvije minute. 4. Ulijte u tavu vrhnje za kuhanje i sol po želji.
5. Vratite u tavu piletinu, poklopite i pustite da se meso termički obradi do kraja, a umak gusne.
6. Poslužite s kruhom, tjesteninom, rižom ili salatom po želji. Dobar tek!
Napomena:
Sol i papar uobičajeni su dio bilo koje smočnice u Hrvata, pa ove začine nismo uključivali u broj potrebnih namirnica za pripremu fine piletine u kremastom umaku s gljivama.Izvor:punkufer.dnevnik.hr