Švedska torta od badema: Recept za laganu slasticu idealnu za blagdane

Torta od badema
(FOTO: Shutterstock)

17.12.2023. | 09:20 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2371

Mandeltårta ili torta od badema popularna je švedska slastica. Riječ je odesertusavršenom za blagdane i druge svečane prilike, a koji se sastoji od laganog biskvita, fine kreme i badema.

Umjesto klasičnog biskvita, za ovu tortu potrebno je ispeći tanke kore od bjelanjaka, šećera i mljevenih badema. Torta se, pak, nadjeva kremom od kuhanih žumanjaka, šećera i maslaca, a ukrašava s listićima od badema.

Mandeltårtu možete pripremiti i kod kuće – potrebno vam je tek malo strpljenja i truda. Evo što točno trebate napraviti.


Sastojci za tortu od badema:


300 g bijelog šećera
200 g tostiranih mljevenih badema
200 ml vrhnja za šlag
150 g omekšanog maslaca
50 g badema u listićima za ukrašavanje
25 g brašna
8 jaja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice ekstrakta badema
½ čajne žličice kukuruznog škroba
biljno ulje za namašćivanje kalupa za torte

Priprema torte od badema:

U lončiću na štednjaku zagrijte na laganoj temperaturi vrhnje za šlag sa 75 g šećera. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije pomiješajte pjenjačom dok se sastojci na sljube.

Zagrijano vrhnje prelijte u smjesu sa žumanjcima. Dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite na štednjak i na laganoj temperaturi miješajte sastojke oko četiri minute dok se krema ne zgusne.

Prebacite smjesu u posudu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite da se smjesa ohladi do kraja na sobnoj temperaturi. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg u mikseru zajedno s preostalim šećerom. Dodajte sitno mljevene tostirane bademe, brašno i ekstrakt badema. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela.

Stavite smjesu u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara koje ste prethodno namastili s nešto ulja.

Stavite peći kore u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite kore do kraja.

Ohlađenu smjesu na bazi žumanjaka izmiksajte s omekšanim maslacem u glatku kremu. Dobivenu kremu premažite između dvije ohlađene i ispečene kore od bjelanjaka i badema, te preko vrha. Stavite tortu u hladnjak da se stisne.

Prije posluživanja pospite vrh torte s bademima u listićima. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
TORTA
BADEM
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI