Santa Cruz de la Sierra
15°C
+15
+14
+14
+14
+13
+13
+13
+13
+12
+13
+14
+14
+15
+15
+15
+15
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
Ju
15°C
12°C
+14
+14
+14
+13
+13
+13
+13
+13
+14
+14
+15
+15
+16
+16
+17
+17
+17
+17
+16
+15
+16
+16
+16
+15
Vi
17°C
13°C
+15
+15
+14
+14
+15
+15
+15
+15
+16
+17
+19
+20
+22
+23
+23
+23
+23
+22
+21
+21
+21
+20
+20
+20
23°C
14°C
+19
+19
+19
+19
+20
+20
+20
+21
+21
+22
+22
+22
+23
+23
+24
+24
+23
+23
+23
+23
+22
+22
+22
+22
Do
24°C
19°C
+22
+21
+21
+20
+19
+18
+17
+17
+16
+16
+16
+16
+16
+16
+17
+16
+16
+16
+16
+15
+15
+15
+15
+15
Lu
22°C
15°C
+14
+14
+14
+13
+13
+13
+13
+12
+12
+13
+14
+15
+16
+17
+18
+18
+17
+16
+16
+15
+14
+14
+14
+14
Ma
18°C
12°C
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+15
+16
+18
+19
+20
+21
+21
+21
+20
+20
+20
+19
+19
+19
+19
Mi
21°C
14°C
+19
+18
+18
+18
+18
+18
+18
+18
+17
+18
+19
+19
+20
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+20
+19
+18
+17
+16
+16
+15
+15
+14
+14
+14
+13
+13
+14
+14
+14
+14
+15
+14
+14
+14
+14
+13
+13
+13
+13
+12
+12
+12
+11
+11
+12
+12
+12
+12
+12
+12
+13
+13
+13
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+14
+15
+15
+14
Weather Data Source: pronóstico del tiempo

Švedska torta od badema: Recept za laganu slasticu idealnu za blagdane

Torta od badema
(FOTO: Shutterstock)

17.12.2023. | 09:20 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3205

Mandeltårta ili torta od badema popularna je švedska slastica. Riječ je odesertusavršenom za blagdane i druge svečane prilike, a koji se sastoji od laganog biskvita, fine kreme i badema.

Umjesto klasičnog biskvita, za ovu tortu potrebno je ispeći tanke kore od bjelanjaka, šećera i mljevenih badema. Torta se, pak, nadjeva kremom od kuhanih žumanjaka, šećera i maslaca, a ukrašava s listićima od badema.

Mandeltårtu možete pripremiti i kod kuće – potrebno vam je tek malo strpljenja i truda. Evo što točno trebate napraviti.


Sastojci za tortu od badema:


300 g bijelog šećera
200 g tostiranih mljevenih badema
200 ml vrhnja za šlag
150 g omekšanog maslaca
50 g badema u listićima za ukrašavanje
25 g brašna
8 jaja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice ekstrakta badema
½ čajne žličice kukuruznog škroba
biljno ulje za namašćivanje kalupa za torte

Priprema torte od badema:

U lončiću na štednjaku zagrijte na laganoj temperaturi vrhnje za šlag sa 75 g šećera. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije pomiješajte pjenjačom dok se sastojci na sljube.

Zagrijano vrhnje prelijte u smjesu sa žumanjcima. Dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite na štednjak i na laganoj temperaturi miješajte sastojke oko četiri minute dok se krema ne zgusne.

Prebacite smjesu u posudu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite da se smjesa ohladi do kraja na sobnoj temperaturi. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg u mikseru zajedno s preostalim šećerom. Dodajte sitno mljevene tostirane bademe, brašno i ekstrakt badema. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela.

Stavite smjesu u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara koje ste prethodno namastili s nešto ulja.

Stavite peći kore u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite kore do kraja.

Ohlađenu smjesu na bazi žumanjaka izmiksajte s omekšanim maslacem u glatku kremu. Dobivenu kremu premažite između dvije ohlađene i ispečene kore od bjelanjaka i badema, te preko vrha. Stavite tortu u hladnjak da se stisne.

Prije posluživanja pospite vrh torte s bademima u listićima. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
TORTA
BADEM
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI