Torta od badema
(FOTO: Shutterstock)
Mandeltårta ili torta od badema popularna je švedska slastica. Riječ je odesertusavršenom za blagdane i druge svečane prilike, a koji se sastoji od laganog biskvita, fine kreme i badema.
Umjesto klasičnog biskvita, za ovu tortu potrebno je ispeći tanke kore od bjelanjaka, šećera i mljevenih badema. Torta se, pak, nadjeva kremom od kuhanih žumanjaka, šećera i maslaca, a ukrašava s listićima od badema.
Mandeltårtu možete pripremiti i kod kuće – potrebno vam je tek malo strpljenja i truda. Evo što točno trebate napraviti.
Sastojci za tortu od badema:
300 g bijelog šećera
200 g tostiranih mljevenih badema
200 ml vrhnja za šlag
150 g omekšanog maslaca
50 g badema u listićima za ukrašavanje
25 g brašna
8 jaja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice ekstrakta badema
½ čajne žličice kukuruznog škroba
biljno ulje za namašćivanje kalupa za torte
Priprema torte od badema:
U lončiću na štednjaku zagrijte na laganoj temperaturi vrhnje za šlag sa 75 g šećera. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije pomiješajte pjenjačom dok se sastojci na sljube.
Zagrijano vrhnje prelijte u smjesu sa žumanjcima. Dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite na štednjak i na laganoj temperaturi miješajte sastojke oko četiri minute dok se krema ne zgusne.
Prebacite smjesu u posudu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite da se smjesa ohladi do kraja na sobnoj temperaturi. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg u mikseru zajedno s preostalim šećerom. Dodajte sitno mljevene tostirane bademe, brašno i ekstrakt badema. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela.
Stavite smjesu u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara koje ste prethodno namastili s nešto ulja.
Stavite peći kore u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite kore do kraja.
Ohlađenu smjesu na bazi žumanjaka izmiksajte s omekšanim maslacem u glatku kremu. Dobivenu kremu premažite između dvije ohlađene i ispečene kore od bjelanjaka i badema, te preko vrha. Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
Prije posluživanja pospite vrh torte s bademima u listićima. Dobar tek!
izvor: Pun kufer