FOTO: Getty Images
Sastojci za tart od čokolade i karamela:
Tijesto:
115 g maslaca70 g šećera u prahu25 g kakaa1 žumanjak3/4 žličice ekstrakta vanilije170 g brašna
Karamel:
400 g šećera120 ml vode85 g kukuruznog sirupa115 g maslaca170 g vrhnja za šlag bez šećera 2 žlice creme fraichea1 prstohvat soli
Glazura:
100 g tamne čokolade (70 to 85 % kakaa)170 g vrhnja za šlag bez šećera cvijet soli za posipavanje
Priprema tarta od čokolade i karamela:U zdjeli električnog miksera pomiješajte maslac na sobnoj temperaturi, šećer i kakao. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte žumanjak i vaniliju pa izmiksajte dok se ne sjedine.Prosijte brašno u smjesu za tijesto. Miksajte na maloj brzini dok se ne sjedini. Utisnite tijesto na dno i prema gore kalupa za tart od 25 cm. (Možete koristiti i nešto manji, ali će kora biti deblja i karameli će možda trebati više vremena da se stegne).
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite tart folijom i napunite suhim grahom, rižom ili utezima za pite da tijesto ne naraste. Pecite 15 minuta. Maknite foliju i utege pa pecite dok se tijesto ne osuši i stegne, još 10 do 15 minuta. Prebacite ga na rešetku da se ohladi.Pripremite karamel. U velikom loncu zakuhajte šećer, vodu i kukuruzni sirup. Povremeno miješajte ili okrećite lonac dok smjesa ne dobije srednje jantarnu boju, oko 12 minuta. Maknite s vatre. Karamela će se nastaviti kuhati i potamniti. Pažljivo, ali brzo pjenjačom umiješajte maslac, vrhnje, creme fraiche i sol dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte vrući karamel na tart i ostavite da se ohladi i stegne, najmanje 1 sat.Pripremite čokoladnu glazuru. Stavite sjeckanu čokoladu u posudu.
U malom loncu zakuhajte vrhnje. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte glazuru preko kolača pa stavite u hladnjak dok se tart ne stegne, najmanje jedan sat. Pospite s nekoliko granula cvijeta soli. Držite u hladnjaku do posluživanja.
(Izvor: Punkufer.hr)