17.03.2016.
Tomislav Milanović
Pregleda: 20683
Dalibor Majski
(FOTO: Tomislav Milanović)
"Ljudi su danas sve više ekološki osvIješteni. Teško je naći hranu koja je ekološki uzgojena i mnogi pokazuju sve više interesa za kvalitetna organska gnojiva. Humus "glistenjak" kalifornijskih glista je jedno od najkvalitetnijih gnojiva do sada", rekao nam je vlasnik OPG-a i jedan od rijetkih proizvođača humusa glistenjaka u našoj županiji, Dalibor Majski.
Obitelj Majski posjeduje 35 legala kalifornijskih glista koje su smještene u bokseve. Proizvodnjom se bave pet godina i koliko znaju jedini su u Požeško-slavonskoj županiji koji se bave ovom vrstom proizvodnje.
- Svako leglo ima oko 100 tisuća jedinki i u godinu dana može preraditi kubični metar stajskog gnojiva od kojeg se u konačnici dobije između 500 i 600 litara gotovog proizvoda. Što se tiče samog proizvoda struka ga preporučuje u svim granama povrtlarstva i vrtlarstva i jedno je od najkvalitetnijih gnojiva – objašnjava nam Dalibor.
Smatra kako proizvodnja glistenjaka ima budućnost u našim krajevima pogotovo u današnje vrijeme kad su polja uništena od kemikalija. Misli da će svi koji se budu htjeli baviti organskom ekološkom proizvodnjom koristiti humus glistenjak koji je proizveden čisto ekološki.
U boksove svaki tjedan nanosimo pet do deset centimetara stajskog gnojiva, održavamo vlažnost i ph vrijednost. U godinu dana se proizvod vadi, suši se, presijava, pakira se, vrši se analiza. Humus glistenjak je u inozemstvu skup i cijenjen proizvod, pogotovo u razvijenim državama kao što je Nizozemska – rekao nam je Dalibor.
Prošle godine proizveli su 40 kubnih metara glistenjaka, a ove godine planiraju proširiti proizvodnju. Kod kalifornijske gliste je specifično što se množi jako brzo te se leglo može "poduplati" u godinu dana.
- To je čista ekološka proizvodnja. Gliste se hrane isključivo prirodnim kravljim stajskim gnojivom. Konjsko je najbolje, ali situacija je takva da se do njega teško dolazi. Jedan kubni metar glistenjaka po analizi ima vrijednost pet kubika stajnog gnojiva. Glista u prosjeku dnevno može pojesti jedan gram stajskog gnojiva i pri tome neutralizira sve štetne bakterije i organizme i zato je ovaj proizvod toliko cijenjen na tržištu – priča nam Dalibor.
U fazi su širenja proizvodnje i kaže kako su optimistični što se tiče širenja mogućnosti prodaje jer sve više ljudi počinje cijeniti ovaj proizvod. Proizvodnja se čini jednostavna no objašnjava nam da to nije baš tako. Gliste za sam uzgoj moraju imati neke uvjete, vlažnost, temperaturu. Na neke stvari kao što je vlažnost se može utjecati i tijekom ljeta potrebno je svakodnevno zalijevanje.
- Ispred kuće imamo natpis glistenjak i ljudi nam dolaze uvijek s vječitim pitanjem imamo li gliste za pecanje. Uskoro ćemo nabaviti jednu drugu vrstu glisti koje se uzgajaju na drugačiji način i imati ćemo gliste za pecanje. Dosadašnja kompletna proizvodnja je bila otvorena za javnost i naši planovi za budućnosti su održavati neke edukacije i uključiti srednje škole. Od malih nogu djecu treba učiti da od otpada mogu dobiti odličan i iskoristiv proizvod – rekao je za kraj Dalibor.