Pomažu starijim seljacima: ¨Živimo kao obitelj¨ (video)

Volonterke u Eko centru Latinovac
(FOTO: Aleksandar Grlić)

11.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10978

U Eko-centru Latinovac trenutačno radi 24 volontera iz desetak zemalja. U sklopu tri programa nastala u suradnji s Agencijom za mobilnost mladih i programe EU, mladi Europljani se uče permakulturi i održivom razvoju, pomažu mještanima, uživaju u prirodi i odlično zabavljaju u ovom malenom mjestu u čaglinskoj općini. Mnogi od njih dolaze iz velikih gradova pa su oduševljeni svakom "sitnicom". Litvanku Rasu, Latvijke Artu i Egitu i Španjolku Palomu smo zatekli u vrtu kako sade jagode.

- Došla sam tu prije tri tjedna, a odlazim 12. studenog tako da ću biti tužna jer stvano uživam ovdje. Svi su prijateljski raspoloženi i živimo kao jedna velika obitelj. Nema hijerarhije, sve činim zajedno, zajedno radimo, jedemo, kuhamo. Osim Latinovca sam bila u Zagrebu i planiram još putovati na more. U okolici sam posjetila Čaglin, koji je ljupko mjesto. Išla sam brati u šumu gljive, ali su ovdje potpuno drukčije od onih koje poznajem u Litvi - ispričala nam je Rasa Bendoriute, koja je domaće gljive ipak preživjela.




Portugalac Philippe, student turizma došao je tu jer je želio pobjeći iz grada. Justas, informatičar iz Litve je dao otkaz kako bi probao nešto novo. Luisu, studentu drame iz Španjolske sječa drva je vrhunsko iskustvo. Njemica Christina studirala je europske studije u Nizozemskoj pa joj je želja upoznati Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije.


- Dolazim iz Seville, imam 24,godine. Studirao sam dramu. Zapravo sam tu završio slučajno. Planirao sam ići u Armeniju. Moja udruga mi je pokazala ovaj program, pročitao sam ga i činio mi se interesantnim. Nisam nikad sudjelovao u ovakvom životu jer sam iz velikog grada. Tu sam mjesec dana i ostajem još jedan mjesec. Odlično je. Čovjek u čijoj kući spavam me zamolio da mu pomognem pripremiti drva za zimu. U njegovom životu je to tako normalno, ali za mene je to zapanjujuće. "Idemo u šumu po drva, Idemo!". Svaki dan i svaka stvar koju radimo su super - ispričao nam je Luis Miguel Junquera.



Ostatak priloga o mladim volonterima iz Latinovca pogledajte pogledajte u videu.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI