Zadruga postala gigant: ¨Proizvodimo trećinu hrvatskih potreba za grahom, možemo izvesti 20 puta više¨

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje
(FOTO: Lidija Galić)

22.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12927

Kada je prije tri godine osnovana zadruga "Domaće blago" sa sjedištem u Kuzmici, proizvođači graha zajedno su imali 50 hektara površine u požeškoj županiji. Danas zadruga funkcionira na području 8 županija. Zadrugari su odbacili neke stare navike i sa žitarica i drugih često neisplativih poljoprivrednih kultura preorijentirali se na proizvodnju graha.

Voditelj zadruge Dragutin Dukić, javnosti prije nekoliko godina poznat kao vođa seljačkih prosvjeda, priča kako su željeli i tada, a i danas im je to misija i vizija, hrvatskim građanima pokazati da hrana može biti jeftinija, ne samo grah već i sve druge povrtnice, da može biti domaće proizvodnje i zdrava jer ne prolazi hladnjače i u trgovine dolazi  svježa.

Kao primjer navodi upravo grah. Zadruga je u tri godine s početnih proizvodnih površina narasla na 800 hektara te zadovoljava trećinu svih hrvatskih potreba za grahom.


- Kada smo se pojavili na tržištu cijena uvoznog graha iz Kine bila je između 25 i 30 kuna. Cijena kineskog graha danas je 10 ili 15 kuna. Vidite da se može. Naravno da smo smetali velikim tvrtkama poput Agrokora i drugih koje se nisu bavile proizvodnjom graha, ali su ga uvozile. To je najgore što može biti! Ako netko proizvodi isto što i ti to je konkurencija i tjera te da radiš bolje, a ovo drugo je uništavanje domaće proizvodnje zbog uvoza. Nakon graha želimo to pokazati i sa svim drugim povrćem - kaže Dukić i nastavlja o pravim problemima hrvatske poljoprivrede.


- Moramo pokrenuti proizvodnju i raditi finalne proizvode. Bez pakirnice i tehnologije ne možemo biti konkurentni. Mi smo se sada prijavili na stopiranu Mjeru 4 i čekamo odobrenje projekta i novac za mehanizaciju koja će nam omogućiti separaciju i pakiranje. Sada grah izvozimo u Italiju gdje se separira i vraćamo ga nazad. Cijena mu samo zbog toga procesa poraste za 40 posto, kada budemo imali svoje strojeve bit ćemo konkurentniji, projekt je gotov, a vrijednost mu je 11.500.000 kuna, zaposlit ćemo sigurno 20-ak novih radnika - najavio je Dukić.

Zadrugarski grah pojavljuje se na policama Lidla i Kauflanda, a otkupljuje ga i Podravka. Stalno se javljaju novi zainteresirani kupci kako iz restorana na Jadranu, tako i iz Slovenije, Njemačke, Švedske, Finske i drugih zemalja gdje žele kvalitetni grah.

U Hrvatskoj se godišnje potroši 7000 tona graha, kooperanti u zadruzi "Domaće blago" zajedno proizvedu 2500 tona, a Dukić budućim mladim poljoprivrednicima koji se mogu javiti za europski novac namijenjen za ruralni razvoj kroz Mjeru 6 i 6.1 nije mogao dati bolju informaciju.

- Da proizvedemo 50.000 tona graha ne bismo imali problema s plasmanom - rekao je Dukić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI