Požega dobiva ekološki laboratorij vrijedan 200.000 eura

Predstavljanje projekta ekološkog laboratorija u požeškoj Gimnaziji
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.08.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13556

U Gimnaziji je predstavljen projekt "Gimnazijski ekološki laboratorij" ukupne vrijednosti oko 196 tisuća eura, koji s 80-postotnim udjelom sufinancira Europska unija. Cilj projekta je osposobiti učenike i nastavnike za sustavno snimanje stanja okoliša u Požeškoj kotlini te povezivanje znanja iz različitih znanstvenih disciplina u praksu i izrada interdisciplinarnog kurikuluma "Zaštita okoliša i održivi razvoj". Partneri Gimnaziji su Park prirode Papuk i Zavod za javno zdravstvo PSŽ koji su također dobili vrijednu opremu.

- Korist od ove opreme će biti ogromna jer ćemo moći konačno izmjeriti koncentraciju peludi i alergena. Dosad nismo imali takve podatke za našu županiju, dok se u susjednoj Brodsko-posavskoj oni već prikupljaju. Dosad nam je bio problem doći do sredstava. Uređaj koji ćemo dobiti je mobilan i moći će se koristiti gdje bude potrebe. U svemu će sudjelovati učenici i nastavnici, a naši zaposlenici će biti stručne osobe koje će raditi na njihovoj edukaciji. Podučit ćemo ih kako da rade mjerenja, dolaze do podataka i rade izračune - izjavio nam je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

- U sklopu ovog projekta Park prirode Papuk će nabaviti meteo stanicu koju ćemo koristiti za nadziranje šumskog područja Turjak. Dio sitnije opreme će se koristiti za provedbu edukacije nastavnika i učenika. Naš udio u ovom projektu osim edukacije je i terenski rad. U sklopu ovog projekta smo zaposlili i jednu osobu na pola radnog vremena tijekom 18 mjeseci koliko projekt traje. Naša je misija zaštita prirode, na ovaj način ćemo mladim generacijama približiti tu prirodu i probuditi veću svijest o potrebi njene zaštite - kazala nam je Kristina Kožić, ravnateljica PP Papuk.


Projekt podržavaju i Institut Ruđer Bošković te lokalne podružnice Hrvatskih Voda i Hrvatskih šuma. Laboratorij ne predstavlja jednu fizičku lokaciju. Gimnazija će osim suvremene laboratorijske opreme u kabinetima biologije, kemije i fizike, dobiti i softver za navigaciju te još mnogo opreme za terenski rad. Predviđena je izrada internetske stranice, priručnika za učenike i nastavnike te ekološkog leksikona požeške kotline.


- Projekt je usmjeren na lokalni održivi razvoj i zaštitu okoliša. Dobitnici su i sve druge škole kojima ćemo također omogućiti sudjelovanje. Tu su lokalne uprave i samouprave kojima mogu poslužiti mjerenja i istraživanje koja će se ovdje provoditi. Podaci će biti korisni građanima, udrugama koje se bave zaštitom okoliša, Ministarstvu koje će preko nas dobiti jedan novi kurikulum, gospodarstvenicima pogotovo u području gospodarenja otpadom. Neformalno smo već pričali s učenicima, pravo uključivanje njih i nastavnika počinje početkom školske godine. Uz ravnatelja i 15 nastavnika računamo i na 60-ak učenika - pojašnjava Ivo Žanetić, voditelj projekta.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI