Tomići upozoravaju: Susjedna kuća se može srušiti na nas!

Marina Tomić sa sinom ispred ruševine
(FOTO: Mario Barać)

28.08.2012. | Mario Barać
Pregleda: 10167

Nakon članka o nezadovoljnim stanovnicima Ulice Alojzija Stepinca, u Lipiku popularnije kao Crkvene ulice, koji su nam se obratili s problemom ruševine u susjedstvu, u našu se redakciju javila još jedna stanovnica Lipika s isti problemom.

Marina Tomić je sa suprugom i 4-godišnjim sinom nedavno iz stana u Slavonskoj ulici uselila u kupljenu obiteljsku kuću u Čakovečkoj ulici. I tu su počeli problemi, ponajprije sa susjednom ruševinom.

- Strah me je da se ostaci ruševine susjedne kuće ne sruše na našu kuću. Prije tjedan dana se srušio dio kuće, a posebno se bojimo kada počne puhati jak vjetar, kao što je to bilo prije dva dana. Kada se Luka igra vani, uvijek mora netko biti uz njega iako živimo u slabo prometnom dijelu grada i imamo dvorište, pojašnjava Marina.







Vlasnik se ne javlja

Tvrdi da ne zna ime i prezime vlasnika ruševine iako ima njegov telefonski broj. Pokušali su ga kontaktirati da im da dozvolu da ruševinu uklone i taj prostor urede o svom trošku, ali im se nikada nije javio.

- Pomoć smo tražili i u Gradu Lipiku, ali su nam rekli da ne smiju zadirati u tuđe vlasništvo i bez dozvole dirati tuđu imovinu, rekla je Marina.

Tvrdi da, osim urušavanja ostataka nekadašnje katnice problem predstavlja što je prostor zarastao pa je kao takav idealan za zmije i štakore koji su se nastanili u njoj, a na taj problem ukazuju i ostali susjedi koji žive u ovoj slijepoj ulici na južnom ulazu u grad.



Albert Menegoni, pročelnik upravnog odjela za graditeljstvo Grada Lipika upoznat je s ovim, kao i s drugim brojnim problemima ruševina na području Lipika.

Ne smiju rušiti bez suglasnosti vlasnika

– U našem registru ruševina imamo više od 50 takvih objekata gdje pokušavamo kontaktirati s vlasnicima i prisiliti ih da objekt dovedu u prihvatljivo stanje ili da nam izdaju suglasnost da ruševinu uklonimo o svom trošku. U nekim smo slučajevima uspjeli i to je odrađeno, no u ostalim slučajevima ljudi imaju razne prohtjeve i uvjetuju nam nemoguće stvari. Zakon to nije regulirano i mi, bez njihova odobrenja, nemamo načina da takve ruševinu uklonimo. Jedno od rješenja je da se stranka obrati građevinskoj inspekciji i da se utvrdi da ta ruševina predstavlja stvarnu opasnost za sigurnost susjeda, dao je svoje viđenje stvari pročelnik Menegoni.

Utvrditi postoji li neposredna opasnost

- Potrebno je da se stranka pismenim putem obrati našem odjelu, nakon čega mi izlazimo na teren i utvrđujemo činjenično stanje, odnosno, ocjenjujemo postoji li neposredna opasnost. Način rješenja ovog problema postoji i mi ćemo ga primijeniti nakon što obiđemo sporni objekt i utvrdimo stanje, rekao nam je Slavko Tomljenović, pročelnik područne jedinice Odjela inspekcijskog nadzora Požega.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI