>
Pozega
6 lip.
30°C
7 lip.
31°C
8 lip.
33°C
9 lip.
24°C
10 lip.
25°C
11 lip.
27°C
12 lip.
26°C
>
Pozega
6 lip.
30°C
7 lip.
31°C
8 lip.
33°C
9 lip.
24°C
10 lip.
25°C
11 lip.
27°C
12 lip.
26°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Tjestenina i krumpir: Recept za klasik talijanske ’siromašne kuhinje’

Krumpir i tjestenina
(FOTO: Shutterstock)

10.1.2024. | 10:05 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2833

Pasta e patate ili u prijevodu ʼtjestenina i krumpirʼ tradicionalno je jelo i ukusan primjer talijanske cucine povere – siromašne kuhinje koja, iako je nastala iz nužde, baš uvijek ima sjajan okus.

Najpoznatiji primjer cucine povere sigurno je carbonara, ali vjerujemo da će vam se svidjeti i ova tjestenina u kremastom umaku, zasitna i puna okusa, koja se priprema od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i bez ikakvog kompliciranja.

Pasta e patate u nekom je obliku prisutna u većini nacionalnih kuhinja, a recept za ovu talijansku dolazi iz Napulja. Možete s ostalim povrćem i pancetom pirjati i malo češnjaka, a ovo je idealan recept da iskoristite onaj trik s korom od parmezana – kuhajte je s krumpirom i tjesteninom za još bolji okus i još kremastiju teksturu.


Sastojci za napuljsku tjesteninu s krumpirom:


1 žlica maslinova ulja

150 g pancete, narezane na kockice

1 srednja glavica luka, nasjeckana nasitno

1 srednja mrkva, narezana na kockice

2 stabljike celera listaša, narezane na kockice

1 žlica listića svježeg ružmarina, nasjeckanog nasitno

600 g krumpira

1 žlica paste od rajčice

750 ml vruće vode

300 g male tjestenine

30 g ribanog parmezana, plus za posluživanje

kora od parmezana

sol i papar

Priprema napuljske tjestenine s krumpirom:

Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi s poklopcem i pržite kockice pancete 2-3 minute na srednjoj vatri dok ne postanu lagano hrskave.

Dodajte luk, mrkvu i celer i nastavite kuhati 4-5 minuta uz povremeno miješanje. Umiješajte ružmarin i kuhajte još minutu.

Dodajte krumpir nasjeckan na kockice, pastu od rajčice i 500 ml vruće vode. Promiješajte pa pustite da prokuha. Smanjite vatru, poklopite tavu i kuhajte 25-30 minuta dok krumpir sasvim ne omekša.

Dodajte malo vode ako je potrebno. Zgnječite dio krumpira žlicom ili gnječilicom za krumpir, a onda dodajte tjesteninu u tavu i ulijte još 250 ml vode.

Kuhajte 10 minuta ili dok tjestenina ne postane al dente. Po potrebi dodajte još vode, ali ne pretjerujte.

Umiješajte naribani parmezan, začinite po želji i odmah poslužite. Po želji posipajte s još parmezana.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
KRUMPIR
TJESTENINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI