U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje

Jela Halštatske kuhinje
(FOTO: promo)

3.10.2023. | 10:00 | Promo
Pregleda: 4825

Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“ koji provodi TZ Požeško-slavonske županije ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području PSŽ diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti.

Kroz projekt radi se na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola. Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.

TZ PSŽ je za ovaj projekt ostvarila suradnju sa kuharom sa višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s oduševljenjem ušao u istraživanje i osmišljavanje recepata koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe.


Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci da su prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama.


Ognjenović je osmislio i pripremio 12 recepata:


1. Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem

2. Pogačice od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem

3. Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom


4.Proso s pečenim jabukama i medom

5. Pšenica s lješnjacima i medom


6. Peka sa svinjetinom i jabukama

7. Jetrica s vlascem i pečenim jabukama

8. Komadići svinjskog filea s jabukama

9. Kruh

10. Namaz od leće sa slaninom i vlascem


11. Ječmena kaša s dimljenom pastrvom



12. Divljač u kotliću s bobom i koprivama

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.


Ena Pandžić ispred Zlatnog luga


Matej Odvorčić ispred Starih fenjera

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.


Anita Miličević ispred Schon blicka


Luka Kapl ispred Shhhume



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI