Učenici i nastavnici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega boravili u Portugalu

Poljoprivredno-prehrambena škola
(FOTO: A.B.)

19.12.2019. | 09:33 | A.B.
Pregleda: 4880

Učenici i nastavnici Poljoprivredno-prehrambene škole, Požega boravili su u studenom i prosincu 2019. godine u Bragi, gradu u sjevernom Portugalu, te tako realizirali prvu od dviju mobilnosti Erasmus+ projekta Mobilnost u poljoprivredi, prehrani i agroturizmu.



Učenici u zanimanju prehrambeni tehničar Valentina Podnar, Irena Skretić, Klara Rakonić, Barbara Barić, Ivana Arić, Barbara Jelić, Adriana Tadić te učenici u zanimanju pekar Mihajel Volaš, Alen Dragić, Josipa Kelemović, Iva Miličević, Josipa Nemešković, Gabrijela Valter i Vanesa Mudri su u pratnji nastavnica Tonke Šarić i Barbare Krpota  sretno doputovali u Bragu 23. studenog 2019. godine te tako započeli dvotjednu mobilnost.





Partner primatelj, odnosno domaćin u Bragi, u Portugalu je organizacija Bragamob. Domaćin se pobrinuo oko smještaja, kulturoloških aktivnosti te je dogovorio stručnu praksu u tvrtkama.

Tijekom mobilnosti učenici su bili  raspoređeni u šest različitih tvrtki.  Stručnu praksu odrađivali su u pekarama, sirani, pivovari te pogonu za proizvodnju čokolade i likera. Zahvaljujući Erasmus+ programu koji je usmjeren jačanju znanja i vještina, učenici su proveli 10 radnih dana u portugalskim tvrtkama gdje su učili o proizvodnji i finalizaciji posebnih vrsta čokolade, proizvodnji piva od fermentacije, njege i finalizacije, proizvodnji sira te proizvodnji pekarskih i slastičarskih proizvoda. Učenici su radili 5 dana tjedno, od ponedjeljka do petka, 8 sati dnevno. Kompetencije koje su stekli u ovom razdoblju povećale su njihovo samopouzdanje i preusmjerile znanje u inozemna poslovna okruženja.



Učenici  su imali priliku primijeniti stečena znanja na konkretnim aktivnostima u stvarnom kontekstu, uključujući upoznavanje s modernim trendovima u području pekarstva, pivarstva, mljekarstva i konditorstva.



Osobito je bilo zanimljivo pratiti i sudjelovati u tehnologijama i inovacijama koje predstavljaju spoj klasičnog i modernog, što tehnologiju, odnosno proizvod, čini jedinstvenom i poželjnom svakom potrošaču. Uspjeh  tvrtke u kojoj su učenici odrađivali stručnu praksu mjeri se  u njezinoj usluzi posvećenoj ugostiteljstvu, savršenoj gastronomskoj  raskoši kolača, kruhova, čokoladnih proizvoda, sireva i piva,  savršene  simbioze tradicionalnog i modernog. Radeći  kao dio multidisciplinarnog tima,  podržavajući i prateći rad drugih stručnjaka, učenici su analizirali i razvijali nove proizvode, proizvode za specifične skupine potrošača te nutritivno i vizualno obogaćene proizvode.



Sudjelovali su u sustavu kontrole i nadzora proizvodnje od sirovine do konačnog proizvoda što je osobito povećalo strukovne kompetencije prehrambenih tehničara zbog nedostatka stručne prakse u navedenom zanimanju. Strukovne kompetencije pekara osobito su značajne u pogledu razvoja vještina vizualnog dojma proizvoda, ali i u stvaranju dodane vrijednosti tradicionalnom proizvodu, primjeni različitih tehnika te nadzoru proizvodnje, kroz kontrolu, od sirovina do konačnog proizvoda, učeći kroz različite  metodologije rada i ideje.Razvijanje radnih navika, poduzetničkog duha i osjećaja profesionalne odgovornosti uz razvoj strukovnih vještina su prvi korak samoaktualizacije za  buduće poduzetničke pothvate ovih učenika.



Osim rada u tvrtkama, bilo je mjesta i za upoznavanje portugalskog načina života. Za sudionike je pripremljen program s kulturološkim aktivnostima te su učenici i nastavnice posjetili prekrasne povijesne gradove i znamenitosti Portugala: Bragu, Lisabon, Fatimu, Vianu do Castelo, Guimarães i Porto.



Učenici su proširili osobne vidike, unaprijedili stručna znanja i vještine te primijenili naučeno u školi u stvarnim poslovnim situacijama. Zadovoljni su naučenim i novim iskustvom te nam upravo njihovo zadovoljstvo sugerira da je projekt mobilnosti bio vrlo uspješan!

 



















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI