Upiši Obrtničku školu Požega!

21.6.2023. | 13:12

Sponzorirani članak

Pregleda: 3620

Obrtnička škola Požega- zanimanja
(FOTO: Ustupljene fotografije)

21.6.2023. | 13:12 | Sponzorirani članak
Pregleda: 3620

Obrtnička škola Požega poznata je institucija u školovanju kvalitetnih kadrova u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Kuhar

Kuharstvo je spoj umjetnosti, znanosti, tehnologije i znanja. Kvalitetnom je kuharu svijet otvoren. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje raznih vrsta hladnih i toplih jela, uče naručivati namirnice, skladištiti robu i čuvati je od kvarenja. Najvažnija su znanja iz prehrane, biologije i ekologije. Posebno se njeguje urednost, spretnost i poslovnost. Zanimanje se uglavnom obavlja u kuhinji ugostiteljskih objekata, a znanje, iskustvo i stručnost može se postići ako učenik upiše školu. Suvremena znanost o prehrani zahtijeva različito tretiranje zdravih ljudi, sportaša, makrobiotičara i drugih. Kuhar treba poznavati običaje jednog naroda, njegovu vjeru, podneblje, povijest, kulturu i regionalne kuhinje. Kvalitetnom je kuharu svijet otvoren. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje raznih vrsta hladnih i toplih jela te slastica, uče kako naručiti namirnice, skladištiti robu i čuvati ju od kvarenja. Najvažnija su znanja iz prehrane, biologije i ekologije. Posebno se njeguje urednost, spretnost i poslovnost.





Konobar

Za upis u srednjoškolski obrazovni program konobara potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Zanimanje konobar je zanimanje u kojem je potrebno dobro poznavanje stranih jezika kao i osnovna znanja iz opće kulture, psihologije i higijene. Kod učenika radimo na spretnosti, urednosti i poslovnosti. Poslovi konobara razlikuju se ovisno o tome gdje je konobar zaposlen. Samim time je i opis poslova konobara na različitim mjestima drugačiji i ovisi o uslugama koje se pružaju te o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu. Ako su zaposleni u restoranima ili hotelima i drugim mjestima koji ugošćuju veći broj ljudi, poslovi konobara započinju pripremom stolnog rublja, stolnog inventara i uređivanjem kolica za posluživanje. Zatim slijedi priprema u prostorima namijenjenim posluživanju gostiju gdje se odvija raspoređivanje stolova i stolaca, njihovo prekrivanje, uređivanje stolova za posluživanje, kao i svi oni poslovi koji se odnose na pitanja kućnog reda. Slijedi doček gostiju, donošenje jelovnika, vinske karte ili upućivanja u dnevnu ponudu, uzimanje narudžbe od gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane, posluživanje pića, pospremanje stola, priprema računa i zahvala na posjetu.



THK

Za upis u srednjoškolski obrazovni program turističko-hotelijerski komercijalist (THK), potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Ovo je zanimanje neophodno našem turizmu u budućnosti. Učenici postaju vrsni kuhari, ali i konobari i slastičari s mnogo znanja o dobroj organizaciji posla i tehnologiji struke. Ovo zanimanje omogućava upis na više stručne škole i fakultete. Turističko-hotelijeski komercijalist obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu: organizira rad u kuhinji i restoranu, u industriji hrane i pića, brine o opremljenosti i inventaru turističkog objekta, dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta. Za obavljanje poslova turističko–hotelijerskog komercijalista, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine. Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature, koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini. Turističko-hotelijerski komercijalist organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik. Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera. Brine o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka, reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta. Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.



Stoga, ako ste vrijedni, marljivi i komunikativni postanite dio Obrtničke škole Požega https://www.obrtnicka-skola-pozega.hr/ , koja je partner na projektu VirtuOS - uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva, gdje je nositelj Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI