Postanite šetač: Zdravim načinom života možemo spriječiti 80 posto prijevremenih smrti

Jasmina Kovačević, Zavod za javno zdravstvo
(FOTO: Lidija Galić)

09.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9783

"Hodanjem do zdravlja" javnozdravstvena je akcija koja će se sutra tijekom prijepodneva održati u Požegi.

Cilj je potaknuti građane na aktivnosti i zdraviji život, a šetnja Požegom samo je jedna u nizu akcija koje organizira Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Okupljanje šetača je u 9 sati ispred zgrade suda, a polazak u šetnju u trajanju od oko 40 minuta je nakon podjele majica sudionicima, u 9,45 sati.







Jasmina Kovačević iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo podsjetila je još jednom da su lani od kardiovaskularnih bolesti umrle 552 osobe u našoj županiji i te su bolesti najčešći uzrok smrti i kod muškaraca i kod žena.

- Primjenom zdravog stila života možemo spriječiti čak 80 posto prijevremenih smrti. Sedma smo županija koja se uključila u nacionalni program "Živjeti zdravo" kojom želimo osvijestiti građane o potrebi očuvanja zdravlja, potaknuti ih na mijenjanje loših navika, smanjiti obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti te povećati udio zdravih građana u ukupnoj populaciji RH - rekla je Kovačević.

U pješačkoj će zoni sutra biti i prigodni program Pokretom do zdravlja od najranije dobi, a idućeg će petka u Požegi biti održana 7. županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

- Toga će dana u pješačkoj zoni biti degustacija jela "Muzeja u loncu" gdje građanima želimo pokazati da u Slavoniji imamo i jela koja nisu nezdrava, bit će organizirana kontrola krvnog tlaka za građane koji će ujedno dobiti promotivno-edukativne materijale - najavio je Mato Matijević, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ističe da će šetnja gradom, koja će se održati sutra bez obzira na vremenske uvjete, biti organizirana svakog tjedna, a građani će se moći učlaniti u Klub šetača.

- Želimo potaknuti promišljanje naših sugrađana na to što sami možemo učiniti za naše zdravlje te ih potaknuti na zdravi život - rekao je župan Alojz Tomašević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI