Mlinci
(FOTO: Getty Images)
Mlince u ulozi lazanja ne treba prethodno kuhati, pa čak ni preliti vrućom vodom jer će omekšati u umaku tijekom pečenja. Zato tijekom slaganja lazanja u vatrostalnu posudu treba pripaziti da ih dobro obložite umakom odmlijeka i brašna.
Ovakav složenac odlično je rješenje za višakkuhane ili pečene puretine,kao i piletine. Poslužiti može i kuhano i pečeno meso, a odlučite li se na kuhanje dodajte i koju mrkvu te luk kako biste dobili i juhu.
Sastojci za zagorske lazanje:
500 g zagorskih mlinaca
500 g puretine vezica kopra
200 ml vrhnja
sol, papar
glavica luka
1 mrkva
150 g parmezana
žlica otopljenog maslaca
Umak:
30 g maslaca
3 žlice brašna
6 dl mlijeka
60 g parmezana
muškatni oraščić
Priprema:
Popržite luk pa dodajte naribanu mrkvu, narezano meso i kratko pirjajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite neka se pirja dok se ne zgusne. Dodajte narezani kopar.
Zagrijte maslac i dodajte brašno i pirjajte dok brašno ne potamni. Maknite s vatre i ulijte mlijeko pa uz miješanje zakuhajte, a onda na laganoj vatri kuhajte dok umak ne postane kremast. Umiješajte naribani parmezan i začinite.
Vatrostalnu posudu namastite svinjskom masti pa rasporedite tanki sloj umaka, zatim položite red mlinaca, a na njih umak, piletinu i dio parmezana. Ponavljajte dok vam ne postane sastojaka tako da završite piletinom, umakom i parmezanom.
Sve nakapajte otopljenim maslacem pa pecite na 200°C oko 40 min.
izvor: Pun kufer