FOTO: Getty images
"Zamotana" pizza koju su izmislili američki Talijani ime je dobila po filmu Stromboliiz 1950-ih, odnosno po istoimenom vulkanu. Ovo jelo jednostavno je napraviti, a sa sastojcima u nadjevu možete uvijek eksperimentirati.
Mi vam donosimo vegetarijansku varijantu, punu mirisa i okusa. Možete koristiti bilo koji polutvrdi sir koji volite (goudu, edamer, ementaler), a za još malo okusa preporučujemo sir s orasima. Ako ga ne možete nabaviti, možete napraviti stromboli, recimo, smozarellomi dodati po želji još šaku-dvije smrvljenih oraha, bit će lijepo iznenađenje u teksturi, a okus oraha sjajno paše uz paprike, pesto i špinat.
Efektnog izgleda, stromboli je brza i uvijek dobra ideja za nahraniti više ljudi na zabavama, a uz njega možete poslužiti i kakav umak – pikantnu šalšu ili vrhnje s češnjakom.
Ukupno vrijeme pripreme: 40 minuta.
Sastojci za stromboli s paprikama, pestom i špinatom:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus 1 čajna žličica
2 velike paprike babure, nasjeckane
½ velikog luka, narezanog na ploške
450 g tijesta za pizzu, zagrijano na sobnu temperaturu
brašno za posipanje
50 g pesta
100 g mladog špinata, nasjeckanog
75 g ukiseljene paprike, nasjeckane
350 g nasjeckane mozzarele
1 čajna žličica sjemenki sezama
50 g oraha, smrvljenih (po želji)
Priprema strombolija s paprikama, pestom i špinatom: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Namastite lim za pečenje uljem. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Prodinstajte luk, dodajte papriku i kuhajte, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Maknite s vatre. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik, tako da duljina odgovara duljini lima za pečenje.
Namažite tijesto pestom, ali ostavite nepremazane same rubove. Rasporedite papriku, špinat, ukiseljenu papriku, orahe i sir. Zamotajte tijesto u kobasicu. Stisnite i zatvorite oba kraja kako nadjev ne bi iscurio. Prebacite soromboli u lim za pečenje, s preklopom okrenutim prema dolje. Silikonskim kistom premažite stromboli maslinovim uljem i pospite sjemenkama sezama. Pecite 15 do 20 minuta, dok korica ne počne dobivati boju. Pustite da odstoji 5 minuta, a zatim narežite i poslužite.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)