ʺMarokanska pekaʺ: Recept za specijalitet s piletinom koji osvaja začinima i mekim mesom


(FOTO: Shutterstock)

21.11.2022. | 10:21 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 3037

Koliko je kod nas popularna peka, toliko u Maroku vole tagine ili tajine (tažin), stožastu posudu za kuhanje koja se sastoji od zdjele i poklopca iz koje nastaju istoimena jela. Tagine se jede na ulici, u vrhunskim restoranima i u svakoj marokanskoj kući.

Kombinacije jela koja se pripremaju na ovaj način su šarolike, od slatkih jela s piletinom do slanih jela s teletinom, sve ovisi o ukusu – ali finih začina i bogate arome nikada ne nedostaje. Srećom, za pileći tagine ne morate nužno imati specifičnu posudu, poslužit će i obična tava ili lonac.

Sastojci za pileći tajine: 


1 žličica mljevene paprike


1 žličica kima

1/4 žličice kajenskog papra

1/2 žličice mljevenog đumbira

1/2 žličice mljevenog korijandra

1/4 žličice mljevenog cimeta

1 limun

5 češnja češnjaka

8 pilećih bataka i/ili zabataka

1 žlica maslinova ulja

1 glavica luka

2 žlice brašna

2 dl pilećeg temeljca

2 žlice meda

2 velike mrkve

1/2 šalice zelenih maslina bez koštica

2 žlice nasjeckanog svježeg lišća korijandra

sol, papar

Priprema pilećeg tajinea: 

U maloj zdjeli pomiješajte začine i stavite na stranu. Iscijedite limun. Pomiješajte žličicu naribane limunove korice s protisnutim češnjem češnjaka.

Istrljajte meso s 2 žličice soli i 1/2 žličice papra pa ga stavite na dobro zagrijanu tavu, oko 5 minuta s jedne i druge strane. Izvadite na tanjur pa kad se ohladi skinite kožu. Sačuvajte žlicu ulja i mesnih sokova iz tave i prelijte meso, a ostatak tekućine iz tave bacite.

Pržite sjeckani luk 5 do 7 minuta, prema potrebi dolijevajući malo vode. Dodajte preostali usitnjeni češnjak i pecite oko 30 sekundi. Dodajte začine i brašno te pecite neprestano miješajući oko 30 sekundi. Umiješajte juhu, med, preostalu koricu limuna i 1/4 žličice soli. Vratite u tavu piletinu (sa sokovima), smanjite vatru na srednje jaku, poklopite i pirjajte 10 minuta.

Dodajte sjeckanu mrkvu, poklopite i pirjajte još oko 10 minuta dok ne omekša pa umiješajte masline, mješavinu limunove korice i češnjaka, lišće korijandra i žlicu soka od limuna. Kušajte umak i po želji prilagodite začine solju, paprom i limunovim sokom. Poslužite uz kus-kus.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,77%
2. Ne, neću izaći - 33,29%
3. Ne znam - 32,94%
Ukupno glasova: 73207
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI