Najjednostavniji recept za slatki kruh s limunom

Kruh s limunom
(FOTO: Shutterstock)

11.3.2024. | 09:20 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1116

Slatki kruh s limunom vjerojatno se razvio iz duge slastičarske tradicije kolača s limunom i limunovom koricom koji bi mu osiguravali sočnost i fini citrusni osvježavajući okus. Sigurno se pripremao već početkom dvadesetog stoljeća, a kako je stoljeće odmicalo, njegova je popularnost samo rasla. Tajna je vjerojatno u jednostavnosti pripreme i svakodnevnim sastojcima te odličnom rezultatu za vrlo malo uloženog truda.



Ova jednostavna štruca kruha s okusom limuna može se poslužiti kao međuobrok, desert ili čak kao slatki doručak. S vremenom su se pojavile i brojne varijacije klasičnog recepta, pa danas nije neobično u slatki kruh s limunom dodati i mak, borovnice i pistacije, ili ga zalijevati raznim glazurama za bolji okus i još više sočnosti.


Recept koji donosimo recept je za klasičan kruh s limunom s glazurom od limunova soka i šećera u prahu. Za pripremu ćete morati odvojiti tek 20 minuta, a slatkom kruhu će trebati još 50 minuta da se ispeče. Topli kruh zalit ćete jednostavnom glazurom, a po želji ga možete prije posluživanja posipati i šećerom u prahu. Želite li dodati još okusa, u smjesu za tijesto umiješajte 90 grama slanih, grubo zdrobljenih pistacija. Uživajte!


Sastojci za slatki kruh s limunom:

Za kruh

170 g tekućeg jogurta
60 ml svježeg soka od limuna
1 čajna žličica limunove korice, naribane
240 g brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
1/2 čajne žličice sode bikarbone
1/2 čajne žličice kuhinjske soli
85 g maslaca, omekšalog
200 g šećera
2 velika jaja

Za glazuru

60 ml svježeg soka od limuna
100 g šećera u prahu, plus za posluživanje

Priprema slatkog kruha s limunom:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup za kruh veličine 21,6 x 11,4 centimetra.

U maloj posudi pomiješajte jogurt s limunovim sokom i koricom i ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i isto ostavite sa strane.

Miksajte zajedno maslac i šećer dok se ne sjedine. Umiksajte jedno jaje. Dodajte otprilike 1/4 šalice suhih sastojaka pa umiksajte drugo jaje. Potom naizmjence malo po malo umiksavajte preostale suhe sastojke i smjesu jogurta i limuna.

Prebacite tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 55 do 60 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Provjerite kako kruh napreduje nakon 45 minuta, ako se na površinu prebrzo peče, nastavite ga peći prekrivenog alu-folijom.

Za glazuru u maloj zdjeli miješajte sastojke dok se šećer ne otopi.

Kada je kruh gotov izvadite ga iz pećnice i izbodite vilicom.

Dok je kruh s još vruć zalijte ga glazurom, pričekajte da se upije, pa ga zalijte opet i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 15 minuta.

Izvadite slatki kruh s limunom iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja. Posipajte ga šećerom u prahu, narežite na kriške i poslužite uz čaj ili slatki liker.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
KRUH
LIMUN

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI