Kruh s limunom
(FOTO: Shutterstock)
Slatki kruh s limunom vjerojatno se razvio iz duge slastičarske tradicije kolača s limunom i limunovom koricom koji bi mu osiguravali sočnost i fini citrusni osvježavajući okus. Sigurno se pripremao već početkom dvadesetog stoljeća, a kako je stoljeće odmicalo, njegova je popularnost samo rasla. Tajna je vjerojatno u jednostavnosti pripreme i svakodnevnim sastojcima te odličnom rezultatu za vrlo malo uloženog truda.
Ova jednostavna štruca kruha s okusom limuna može se poslužiti kao međuobrok, desert ili čak kao slatki doručak. S vremenom su se pojavile i brojne varijacije klasičnog recepta, pa danas nije neobično u slatki kruh s limunom dodati i mak, borovnice i pistacije, ili ga zalijevati raznim glazurama za bolji okus i još više sočnosti.
Recept koji donosimo recept je za klasičan kruh s limunom s glazurom od limunova soka i šećera u prahu. Za pripremu ćete morati odvojiti tek 20 minuta, a slatkom kruhu će trebati još 50 minuta da se ispeče. Topli kruh zalit ćete jednostavnom glazurom, a po želji ga možete prije posluživanja posipati i šećerom u prahu. Želite li dodati još okusa, u smjesu za tijesto umiješajte 90 grama slanih, grubo zdrobljenih pistacija. Uživajte!
Sastojci za slatki kruh s limunom:
Za kruh
170 g tekućeg jogurta
60 ml svježeg soka od limuna
1 čajna žličica limunove korice, naribane
240 g brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
1/2 čajne žličice sode bikarbone
1/2 čajne žličice kuhinjske soli
85 g maslaca, omekšalog
200 g šećera
2 velika jaja
Za glazuru
60 ml svježeg soka od limuna
100 g šećera u prahu, plus za posluživanje
Priprema slatkog kruha s limunom:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup za kruh veličine 21,6 x 11,4 centimetra.
U maloj posudi pomiješajte jogurt s limunovim sokom i koricom i ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i isto ostavite sa strane.
Miksajte zajedno maslac i šećer dok se ne sjedine. Umiksajte jedno jaje. Dodajte otprilike 1/4 šalice suhih sastojaka pa umiksajte drugo jaje. Potom naizmjence malo po malo umiksavajte preostale suhe sastojke i smjesu jogurta i limuna.
Prebacite tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 55 do 60 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Provjerite kako kruh napreduje nakon 45 minuta, ako se na površinu prebrzo peče, nastavite ga peći prekrivenog alu-folijom.
Za glazuru u maloj zdjeli miješajte sastojke dok se šećer ne otopi.
Kada je kruh gotov izvadite ga iz pećnice i izbodite vilicom.
Dok je kruh s još vruć zalijte ga glazurom, pričekajte da se upije, pa ga zalijte opet i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Izvadite slatki kruh s limunom iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja. Posipajte ga šećerom u prahu, narežite na kriške i poslužite uz čaj ili slatki liker.
izvor: Pun kufer