Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač

Pinca
(FOTO: Getty Images)

31.3.2021. | 12:19 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 2140

Pinca ili slatki kruh nezaobilazan je dio uskrsnog stola, a kako se nekada za pripremu ove slastice trebao odvojiti gotovo čitav dan, u današnje vrijeme kupovna pinca brža je i jednostavnija opcija. No želite li doživjeti miris djetinjstva i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu, ovaj jednostavni recept isplati se isprobati.

Sastojci za pincu:
- 1kg brašna
- 3 jaja + 2 žumanjka
- 25 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
- 1 svježi kvasac
- 25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)
- 5 dl mlijeka
- prstohvat soli

Priprema pince:
1. U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.


2. Mutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.


3. Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).

4. Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.

5. Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.

6. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.

7. U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.

izvor: www.zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
USKRS
PINCA
HRANA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI