Lipik- blagdanski doručak
(FOTO: compas.com.hr)
Uoči našeg najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Grad Lipik u suradnji s Toplicama Lipik i Mjesnim odborom Lipik odlučio je darivati građane na Veliki petak. Naime, osigurano je 350 porcija ribe s prilogom.
Kako doznajemo od Alena Tutića, glavnog kuhara Toplica Lipik, građani će moći kušati oslića na lipički način, za koji Vam donosimo i recept same pripreme.
Doručak će započeti na Veliki petak, 29. ožujka, od 10 sati u kućici smještenoj na Trgu hrvatskih branitelja Lipika, a za ovu će prigodu ondje biti postavljeni stolovi s pripadajućim klupama kako bi svi građani mogli uživati u blagdanskom obroku.
Stoga, ako ste u Lipiku na Veliki petak, svakako svratite na Trg hrvatskih branitelja i uživajte u ukusnoj hrani, druženju i zajedništvu.
OSLIĆ NA LIPIČKI SASTOJCI:
100 g luka crvenog
2 režnja bijelog luka
10 g koncentrata od rajčice
1 dcl vina bjelog
400 g oslića filea
sol
papar
400 g tjestenine
maslinovo ulje
mediteranski mix začina
PRIPREMA:
Crveni luk ogulite i operite te ga usitnite, na tavu stavite maslinovo ulje i zagrijte ga. Kada ste ga dovoljno zagrijali dodajte luk i pirjajte ga da dobije zlatno žutu boju. Zatim dodajte usitnjeni luk i pirjajte ga. Kada se luk dobro izdinstao dodajte bijelo vino da se reducira i ostane samo aroma. U posudu dodajte koncentrat od rajčice i podlijte s vodom ili temeljcem. Začinite sa soli, paprom i dodajte mješavinu mediteranskih začina. Zatim kada je dobro prokuhalo i reduciralo dodajemo narezani oslić i stavimo da se pirja 2 min te ugasimo.
U kipuću vodu dodajemo tjesteninu i kuhamo je koliko piše na pakiranju.
Procijedimo tijesto serviramo na tanjur i polijemo s oslićem na lipički. Možete malo posipati s usitnjenim listom peršina.
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
Vrijeme pripreme: 45min