FOTO: Shutterstock
Imate li kod kuće limun, tek vas nekoliko sastojaka dijeli od jednostavnog, a finog deserta koji vuče korijene još iz 14. stoljeća. U to vrijeme Britanci su ga obožavali, a u originalu radilo se o piću koje se pijuckalo toplo od mlijeka i alkoholnog pića poput vina te začina, bilo kao lijek protiv prehlade i nesanice ili poslastica. Koje stoljeće kasnije, posset je postao hladni desert, a alkohol je zamijenio sok citrusa.
Osim toga, u osnovni recept se uvuklo i vrhnje, kako bi bio kremastiji. Posljednjih godina posset postao je popularan u britanskim bistroima i pubovima, najčešće poslužen uz biskvit ili jednostavne kekse. Za posset od limuna, trebat će vam još vrhnje i šećer, a ako poželite, možete ga obogatiti i drugim namirnicama, poput naribane bijele čokolade, preljeva od karamele, sjeckanih orašastih plodova (poput pistacija) ili piškotama.
Sastojci za posset:
450 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
150 g šećera
5 žlica cijeđenog soka od limuna (otprilike 1 srednji limun)
2 žlice naribane limunove korice
Priprema posseta:
Vrhnje i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru na srednju i kuhajte 3 minute, neprestano miješajući, prilagođavajući vatru po potrebi da smjesa ne zakipi. Maknite s vatre.
Umiješajte limunov sok i koricu. Ostavite da se ohladi 10 minuta.
Ponovno promiješajte smjesu i podijelite u šest posudica.
Pokrijte svaku posudicu plastičnom folijom i ohladite dok se ne stegne, 1 sat ili preko noći.
Pustite da se potpuno stegne prije ukrašavanja. Ukrasite koricom limuna, bobičastim voćem ili mentom.
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)