Recept za mekane cimet rolice koje se tope u ustima

Cimet rolice
(FOTO: Shutterstock)

18.11.2024. | 08:48 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1705

Cimet rolice prava su poslastica koja mami mirisom i bogatim okusom cimeta u mekanom, tijestu koje se topi u ustima.

Kombinacija cimeta i šećera stvara savršeni nadjev, dok glazura od krem sira ili šećera daje završni sjaj i okus kojem je teško odoljeti.

Donosimo vam klasični recept za domaće cimet rolice koje će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom blagdana.


Cimet rolice – sastojci:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
250 ml mlakog mlijeka
100 g šećera
80 g maslaca, otopljenog
1 jaje
Prstohvat soli


Za nadjev:
150 g smeđeg šećera
1-2 žlice cimeta
60 g maslaca, sobne temperature

Za glazuru:
100 g krem sira
50 g maslaca, sobne temperature
100 g šećera u prahu
1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije

Cimet rolice - priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Ako koristite suhi kvasac, dodajte ga sada; ako koristite svježi kvasac, otopite ga u toplom mlijeku sa žličicom šećera i pustite da se aktivira 5-10 minuta.
U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte mlijeko, otopljeni maslac, šećer i jaje. Zamijesite glatko i elastično tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi, dodajte još malo brašna. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.
U posudici pomiješajte smeđi šećer i cimet. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 1 cm. Premažite ga omekšalim maslacem i ravnomjerno pospite smjesom šećera i cimeta.
Zarolajte tijesto u čvrstu roladu. Izrežite rolice širine 2-3 cm i stavite ih u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
Ostavite rolice da se dižu još barem pola sata dok pećnicu zagrijavate na 180 stupnjeva.
Pecite rolice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje. Pazite da se ne prepeku kako bi ostale mekane.
U zdjeli pomiješajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mlijeko kako biste dobili glatku glazuru.
Prelijte toplu glazuru po vrućim cimet rolicama i poslužite ih tople ili hladne.

izvor: zadovoljna.hr



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
CIMET
ROLICE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI