FOTO: Shutterstock
Maqloubeh,jelo koje doslovnom prijevodu znači „naopako“,palestinski je specijalitet koji se priprema u posebnim prilikama. Iako postoji više varijacija na temu, u osnovi se radi od piletine, riže, patlidžana, cvjetače i nerijetko krumpira. No popularni su i recepti s janjetinom, kao i drugim povrćem, ovisno o kraju u kojem se priprema.
Pod drugim nazivima, složenac od riže, mesa i povrća koji izgleda poput kakve slane torte,možemo naći i u Libanonu, Siriji i Jordanu.Karakterističan izgled jela dobiva se tako da se složenac nakon pečenja preokrene, prilikom čega treba biti oprezan s vrućom posudom kako biste spriječili nezgode u kuhinji.
Sastojci za naopaki složenac:
500 g otkoštenih pilećih zabataka
3 glavice luka
1/2 žličice pimenta
3 žličice baharat mješavine začina
1 žličica sumaka sitno naribana korica
2 limuna
400 g cherry rajčica
400 g basmati riže
750 ml pilećeg temeljca peršin za ukrašavanje
Priprema složenca: Rižu namočite u vodi deset minuta pa procijedite. Luk nasjeckajte na tanke ploške. Zagrijte 1/3 šalice (80 ml) ulja u velikom loncu. Dodajte luk i posolite pa kuhajte uz miješanje 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i lagano se karamelizira. Izvadite ga šupljikavom žlicom u posudu. U lonac dodajte piletinu, začine i koricu limuna pa pržite uz miješanje 3-4 minute. Premjestite piletinu u zdjelu s lukom. Dodajte rajčice u lonac i ulijte žlicu ulja. Rasporedite polovicu riže, zatim dodajte mješavinu piletine i luka. Dodajte preostalu rižu, pileći temeljac i pustite da prokuha. Smanjite vatru na najnižu i poklopite. Kuhajte 30 minuta, isključite vatru i pustite da se kuha na pari, pokriveno, 10 minuta ili dok riža ne postane rahla i kuhana s lagano karameliziranom koricom na dnu. Prema želji poslužite tako da lonac oprezno okrenete na veliki tanjur ili pladanj i posipajte sjeckanim peršinom.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)