FOTO: Getty images
Ključ izrade mekane i ukusne sirnice je strpljenje i dobar recept. Receptom mi častimo, a vi nabavite malo strpljenja i uživajte i pripremi slastice bez koje Uskrs ni proljeće nisu isti...
Sastojci za sirnicu:
1 kg brašna za dizana tijesta
250 g maslaca
250 g šećera
Žličica soli
3 jaja
6 žumanjaka
2 dl mlijeka
20 g suhog kvasca
2 vanilin šećera
1 dl soka od naranče
Malo tamnog ruma ili rakije Limunova korica
Priprema sirnice: Ako je mlijeko iz frižidera, malo ga ugrijte da bude mlako i pomiješajte s kvascom, žličicom šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da kvasac proradi desetak minuta. U drugu posudupomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, dva jaja i šest žumanjaka, maslac koji ste otopili te dodajte kvasac.
Sve to dobro umijesite i ostavite na toplom mjestu da se diže minimalno tri sata. Tijesto podijelite na tri dijela, oblikujte sitnice i škarama na vrhu napravite dva reza i stavite u hladnu pećnicu. Zatim pećnicu uključite na 200 stupnjeva te pecite 20 minuta. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta, izvadite je iz pećnice i premažite razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)