Mekane slane fritule pune okusa koje će obožavati svi oni koji vole eksperimentirati s tradicijom


(FOTO: Shutterstock)

23.2.2023. | 11:03 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2852

Fritule su jako popularne u zadnje vrijeme i nema događanja ili sajma na moru ili na kontinentu gdje ih ne možete kupiti, u raznim oblicima i prelivene najrazličitijim preljevima.

Vrlo ih jednostavno možete napraviti i sami, a mi vam donosimo recept za malo drugačije – slane fritule, mekane i prepune okusa koje možete poslužiti kao predjeloprilog uz, primjerice, meso u umaku… (umjesto kroketa) ili kao grickalice na zabavama… ili ih napravite samo za sebe.

Izvrsno će se slagati s umacima na bazi vrhnja ili tartarom, a s obzirom na to da je ovaj recept varijacija "modernoga" recepta s jogurtom, fritule će biti će mekane i sljedeći dan, za razliku od onih tradicionalnih, s vodom, koje morate pojesti odmah jer brzo postanu suhe i tvrde.


Sastojci za fritule s porilukom i pancetom:


250 g brašna

250 g svježeg sira

250 g nasjeckanog blanširanog poriluka

50 g parmezana

100 g pancete, narezane na sitno

1 prašak za pecivo

2 jaja

2,5 dl jogurta

1 čep rakije

1 čajna žličica šećera

prstohvat soli

Priprema fritula s porilukom i pancetom:

Nasjeckajte poriluk i kratko ga prokuhajte. Dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte parmezan, svježi sir, poriluk, slaninu, rakiju i sol. Promiješajte i stavite u hladnjak dok mutite jaja i šećer.

Pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte jogurt i sve promiješajte. Ulijte smjesu u zdjelu koju ste izvadili iz hladnjaka i dobro promiješajte.

U visoki lonac ulijte dovoljno ulja da dobijete efekt friteze i zagrijte ga da bude kipuće. Smanjite vatru kad počnete stavljati smjesu u ulje.

Rukom uzimajte smjesu iz zdjele i stisnite šaku tako da vam kuglica smjese izađe između palca i kažiprsta. Žlicom pokupite istisnutu smjesu i stavite u vruće ulje. Ponavljajte dok ne potrošite čitavu smjesu. Fritule se same preokrenu na drugu stranu kada je jedna strana pečena. Gotove su kad poprime zlatno-smeđu boju. Fritule vadite na papir da pokupi višak masnoće.

Poslužite tople s tartarom, umakom od vrhnja i češnjaka ili kao prilog umjesto kroketa.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
FRITULE
HRANA
RECEPT
JELO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI