FOTO: Getty images
Složenci su popularna vrsta jela na američkom Srednjem zapadu. Ne samo da je riječ o kaloričnim obrocima koji daju energiju za težak fizički rad, već je to i tip jela s kojim se ne trebate previše mučiti. Sve sastojke stavite u jednu vatrostalnu posudu i pustite da pećnica odradi većinu posla.
Složenac od mljevenog mesa, kroketa i sira jedan je od takvih popularnih recepata. Mljeveno meso kratko prepirjajte s lukom i celerom na tavi, a potom pomiješajte s vrhnjem za kuhanje i prekrijte kroketima te stavite peći u pećnicu.
Pred kraj pečenja preko kroketa posipajte nešto naribanog sira i pustite da se rastopi u pećnici.
Imajte na umu da krokete možete sami napraviti od krumpira, no ako želite pripremiti receptu što je moguće kraćem roku, poslužite se zamrznutom kupovnom verzijom.
Sastojci za složenac:
450 g mljevene junetine
450 g zamrznutih kroketa
250 ml vrhnja za kuhanje
150 ml mesnog temeljca
120 g naribanogcheddara
2 stapke celera
1 luk
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji s
vježi peršin i vlasac po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema složenca: Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk i celer te mljeveno meso. Pirjajte sve zajedno oko 10-ak minuta dok povrće ne omekša, a meso ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Začinite meso solju, paprom i češnjakom u prahu. Ako volite ljutu hranu, možete dodati i nešto čili praha.
Podlijte meso s mesnim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte. Dobivenu smjesu prebacite u namašćeni lim za pečenje u jednom ravnomjernom sloju. Preko mesnog umaka dodajte gotove krokete i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok kroketi ne postanu hrskavi i zlatne boje. Naribani sir stavite preko pečenih kroketa i vratite u pećnicu na 5 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi. Poslužite s nešto svježe nasjeckanog peršina ili vlasca. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)