Palačinke s mljevenim mesom
(FOTO: Shutterstock)
Tortang giniling Filipinci opisuju kao omlet s mljevenim mesom. Riječ je zapravo o debljim palačinkama s mesom i povrćem koje se prže na ulju i poslužuju za doručak s kečapom.
Za razliku od klasičnog omleta gdje se jaja kratko peku i zamotaju u rolicu oko drugih sastojaka tijekom termičke obrade, kod tortang ginilinga meso se prvo termički obradi, a potom dodaje u sirova jaja i stavlja na tavu.
Smjesa se oblikuje u manje kružne oblike nalik na deblje palačinke - što su kružići manji, to će vam biti lakše preokrenuti ih u tavi.
Ne jedete meso? Nema problema – postoji i filipinska verzija palačinki s patlidžanom ili tortang talong, za koji također imamo vrlo jednostavan recept.
Sastojci:
400 g mljevene junetine
80 g graška
5 jaja
2-3 češnja češnjaka
1 luk
1 rajčica
biljno ulje za pečenje
sol i papar po želji
Priprema:
U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte oko dvije do tri minute dok ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
Dodajte nasjeckanu rajčicu i nastavite sve zajedno kuhati oko pet minuta dok rajčica ne ispusti tekućinu.
Dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte dok meso ne dobije lijepu smeđu boju, 7 do 10 minuta.
Posolite i popaprite meso po želji.
Prebacite prepirjanu smjesu u čistu zdjelu, dodajte grašak i pustite da se smjesa malkice ohladi.
Potom izmućkajte jaja i prelijte preko smjese. Promiješajte.
Na zagrijanu tavu dodajte nešto pripremljene smjese na bazi jaja i mljevenog mesa. Oblikujte smjesu u manje palačinke promjera oko 7 centimetara.
Pecite palačinke oko dvije do tri minute s jedne strane, pa ih preokrenite i nastavite peći još oko dvije minute, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
Prebacite palačinke na papir za upijanje masnoće.
Nastavite peći dok ne potrošite svu smjesu.
Poslužite s kečapom ili nekim drugim umakom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer