Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima

Svilena pita
(FOTO: shutterstock)

6.2.2021. | 11:12 | Punkufer
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1418

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom natjecanju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom. S obzirom da je riječ o desertu koji se mora staviti u hladnjak prije posluživanja, baza pite čine smrvljeni keksi s maslacem koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizirana jaja pouzdanog porijekla, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept.

Sastojci za podlogu:

200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 žlice francuskog likera Grand Marnier


Šlag za ukrašavanje


Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.

2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.

3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.

4. Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.

5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.

6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.

8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.

9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata.

10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica. Dobar tek!

izvor: www.punkufer.dnevnik.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT DANA
DESERT
ČOKOLADA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI