Jetrica- recept
(FOTO: Shutterstock)
Svinjska jetranamirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12.
Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.
Da biste uživali u jelu na bazi jetre, važno je kupiti svježu namirnicu. Jetrica se mogu smrznuti u zamrzivaču prije termičke obrade, ali najbolje rezultate dobit ćete ako kupite svjež proizvod iz provjerenih izvora i odmah se bacite na pripremu.
Jetru je poželjno narezati na tanke kriške i namočiti u mlaćenici ili mlijeku barem dva sata prije termičke obrade. Ne zaboravite staviti namočena jetrica u hladnjak.
Sastojci:
500 g svježih svinjskih jetrica, 500 ml mesnog temeljca, 500 ml mlaćenice, 50 g špeka, 45 g bijelog brašna, 2 žlice kečapa, 1 veći luk, ulje po želji, sol i papar po želji
Priprema:
Narežite jetru na tanke kriške i stavite u mlaćenicu. Mlaćenica bi trebala pokrivati jetru. Držite jetru u hladnjaku oko dva sata
Ocijedite jetru (i bacite mlaćenicu u kojoj se jetra namakala). Papirnatim ručnikom uklonite višak tekućine s površine jetre.
Jetru uvaljajte u 20-ak grama brašna.
Špek narežite na manje kriške i prepecite na tavi. Dodajte pobrašnjene komade jetre, posolite i popaprite i pecite oko jedne do dvije minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Odložite ih sa strane zajedno s prepečenim komadićima špeka.
Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na tanke kriške. Po potrebi možete uliti ulja u tavu. Posolite i popaprite luk i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte u tavu ostatak brašna.
Dobro promiješajte i podlijte mesnim temeljcem. Kada temeljac zavrije, dodajte kečap, sve dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.
Pred kraj kuhanja vratite u tavu prepirjani špek i jetru i kuhajte sve zajedno još oko dvije do tri minute.
Posolite i poparite po potrebi. Jetrica u umaku poslužite s pireom od krumpira. Dobar tek!
izvor: Pun kufer