Najlakši recept za najfinija jetrica koja se savršeno slažu s pireom od krumpira

Jetrica- recept
(FOTO: Shutterstock)

21.11.2023. | 09:23 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 4228

Svinjska jetranamirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12.

Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.

Da biste uživali u jelu na bazi jetre, važno je kupiti svježu namirnicu. Jetrica se mogu smrznuti u zamrzivaču prije termičke obrade, ali najbolje rezultate dobit ćete ako kupite svjež proizvod iz provjerenih izvora i odmah se bacite na pripremu.


Jetru je poželjno narezati na tanke kriške i namočiti u mlaćenici ili mlijeku barem dva sata prije termičke obrade. Ne zaboravite staviti namočena jetrica u hladnjak.


Sastojci:

500 g svježih svinjskih jetrica, 500 ml mesnog temeljca, 500 ml mlaćenice, 50 g špeka, 45 g bijelog brašna, 2 žlice kečapa, 1 veći luk, ulje po želji, sol i papar po želji

Priprema:

Narežite jetru na tanke kriške i stavite u mlaćenicu. Mlaćenica bi trebala pokrivati jetru. Držite jetru u hladnjaku oko dva sata

Ocijedite jetru (i bacite mlaćenicu u kojoj se jetra namakala). Papirnatim ručnikom uklonite višak tekućine s površine jetre.

Jetru uvaljajte u 20-ak grama brašna.

Špek narežite na manje kriške i prepecite na tavi. Dodajte pobrašnjene komade jetre, posolite i popaprite i pecite oko jedne do dvije minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Odložite ih sa strane zajedno s prepečenim komadićima špeka.

Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na tanke kriške. Po potrebi možete uliti ulja u tavu. Posolite i popaprite luk i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte u tavu ostatak brašna.

Dobro promiješajte i podlijte mesnim temeljcem. Kada temeljac zavrije, dodajte kečap, sve dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.

Pred kraj kuhanja vratite u tavu prepirjani špek i jetru i kuhajte sve zajedno još oko dvije do tri minute.

Posolite i poparite po potrebi. Jetrica u umaku poslužite s pireom od krumpira. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
JETRICE
PIRE KRUMPIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI