Voda s okusom
(FOTO: ledo.hr)
Krastavac, baš kao dinja i lubenica brže će upiti vodu pa ih nemojte dugo namakati, a citruse poput limuna i naranči s korom u vodi držite najviše dva sata jer bi voda poprimiti gorkast okus.
Ljudi koji većinu tekućine osiguravaju unosom vode, zdravije se hrane, pokazala je studija u kojoj je sudjelovalo 12.000 ljudi. Ispostavilo se da ti ljudi biraju hranu bogatu vlaknima poput zelenog lisnatog povrća i voća, te slatkiše jedu vrlo rijetko. Studija kojom se pratila veza između unosa vode i vitkosti, pokazala je da pijenje dvije čaše vode prije jela potiče mršavljenje kod ljudi koji su na dijeti.
Naime, ljudi koji su tri puta dnevno prije obroka pili po dvije čaše vode izgubili su prosječno oko 2,5 kilograma više u usporedbi s ostalim ispitanicima.
Također, iznimno je važna za pravilan rad mozga, pa utječe i na naše raspoloženje - čak i blaga dehidracija uzrokuje glavobolju, umor i otežava koncentraciju. Dehidracija se javlja već nakon gubitka od samo 1 do 2 posto ukupnog sadržaja vode istovremeno kad se počne javljati i osjećaj žeđi. Zato je potrebno piti redovito jer čim osjetite žeđ, to je prvi znak da ste dehidrirali.
Općenita preporuka je da bismo trebali piti od 1,5 do 2 litre vode na dan. Ako ste od onih koji baš i ne vole piti vodu, napravite svoju verziju vode s okusom. Dodajući joj kriške limuna, tijelu ćete osigurati doze vitamina C, ubacite li malo đumbira, potaknut ćete detoksikaciju te topljenje masnih naslaga, a ako svojoj vodi dodate začine poput metvice potaknut ćete rad probave.
Priprema se tako da se voće reže na manje komade i dodaje u vodu sobne temperature pa hladi. A što se dulje voće, povrće i začini namaču - okus je bolji. Ipak, kod nekih vrsta voća i povrća vrijede druga pravila - krastavac, baš kao dinja i lubenica brže će upiti vodu pa ih nemojte dugo namakati, a citruse poput limuna i naranči s korom u vodi držite najviše dva sata jer bi voda poprimiti gorkast okus.
Paprene bobice: U bokal ulijte dvije litre izvorske vode i dodajte od 4 do 6 opranih grančica paprene metvice, 1/4 šalice malina i 1/4 šalice kupina. Ostavite od dva do tri sata u hladnjaku i uživajte u bobičastim okusima.
Bosiljak i jagode: U bokal ulijte pet šalica vode. Dodajte 1/2 šalice narezanih zaleđenih jagoda, 5 listova bosiljka i 1 limun narezan na tanke kriške. Po želji dodajte 1 šalicu leda i ostavite u hladnjaku dva sata.
Mango voda: U 5 šalica vode dodajte 1 očišćeni i na kockice narezani mango, 1 šalicu malina i 5 cm korijena đumbira koji ste ogulili i narezali na tanko. Dodajte šalicu leda po želji i ostavite dva sata u hladnjaku.
Ljetni klasik: U pet šalica vode dodajte 1 šalicu opranih borovnica, 1 oprani i tanko rezani limun te četiri grančice opranog, svježeg ružmarina. Ostavite dva sata u hladnjaku i uživajte. Prema želji, možete dodatno rashladiti kockicama leda.
Moćni krastavac: Dvije litre vode obogatite jednim nasjeckanim krastavcem. Osvježavajući napitak potiče mršavljenje.