Timon
+32°C
+25
+25
+24
+23
+23
+23
+23
+24
+26
+27
+29
+30
+31
+32
+32
+32
+31
+30
+28
+27
+27
+26
+25
+24
Qua
+32°C
+23°C
+24
+23
+23
+23
+22
+23
+22
+23
+25
+27
+28
+30
+31
+30
+31
+32
+32
+31
+28
+28
+28
+27
+26
+25
Qui
+32°C
+22°C
+24
+24
+24
+24
+24
+23
+23
+24
+26
+28
+29
+30
+31
+32
+32
+31
+31
+30
+28
+27
+27
+27
+26
+25
Sex
+32°C
+23°C
+25
+24
+24
+23
+24
+25
+25
+26
+27
+28
+29
+30
+30
+31
+32
+33
+32
+31
+30
+29
+28
+27
+26
+26
Sáb
+33°C
+23°C
+25
+24
+23
+23
+24
+25
+25
+26
+27
+28
+29
+30
+31
+32
+33
+34
+32
+31
+29
+28
+27
+25
+25
+25
Dom
+34°C
+23°C
+24
+24
+24
+23
+24
+25
+26
+27
+28
+28
+29
+30
+31
+32
+33
+34
+33
+31
+30
+29
+28
+27
+26
+26
Seg
+34°C
+23°C
+26
+25
+25
+24
+25
+26
+27
+27
+28
+29
+30
+31
+32
+33
+34
+35
+34
+33
+32
+30
+29
+28
+27
+27
Ter
+35°C
+24°C
+26
+26
+25
+25
+26
+26
+27
+28
+28
+29
+30
+31
+32
+32
+33
+34
+33
+32
+31
+31
+30
+29
+28
+27
+27
+26
+25
+25
+25
+26
+27
+27
+28
+29
+29
+30
+31
+32
+33
+34
+33
+32
+31
+30
+29
+28
+28
+27
+26
+26
+25
+25
+25
+26
+27
+28
+28
+31
+30
+31
+33
+34
+35
+35
+34
+33
+33
+32
+31
+30
+29
+29

Norveški nacionalni ponos: Recept za najbolju tortu na svijetu

Norveška torta
(FOTO: Shutterstock)

23.1.2024. | 09:50 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 14306

Ovu raskošnu slojevitu tortu Norvežani smatraju najboljom tortom na svijetu. Nježna aroma vanilije i badema te uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježne kreme osigurali su joj popularnost i izvan domovine.

Recept za najbolju tortu

Zove se Kvæfjordkake, a ime je dobila po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njezina autorica Hulda Ottestad, a u ovom tekstu ćete naći recept za najbolju tortu na svijetu. Ova je torta, naime, nastala kao inačica jedne danske torte s puno više badema, a iz Huldine male slastičarnice proširila se norveškim domovima i postala – nacionalni ponos.


Sastojci za najbolju tortu na svijetu:


Za biskvit

150 g brašna
1½ čajne žličice praška za pecivo
112 g slanog maslaca sobne temperature
125 g šećera
4 velika žumanjka sobne temperature
60 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Za meringu

4 velika bjelanjka sobne temperature
200 g šećera
50 g badema narezanih na listiće

Za kremu

50 g šećera
2 velika žumanjka sobne temperature
2 žlice kukuruznog brašna
480 ml punomasnog mlijeka
½ mahune vanilije, razrezane po dužini (ili 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
300 ml slatkog vrhnja

Priprema najbolje torte na svijetu:

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Premažite maslacem lim za pečenje dimenzija 40x30 cm i obložite ga papirom za pečenje.

U posudi srednje veličine pomiješajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).

Mikserom istucite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiksajte žumanjke, jedan po jedan. Dodajte mlijeko i vaniliju i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte brašno s praškom za pecivo i miksajte još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i ljepljivu smjesu. Silikonskom lopaticom ravnomjerno je rasporedite u pripremljeni lim za pečenje.

Za meringu mikserom istucite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i miksajte dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Izlijte ga preko tijesta u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete „šiljke“. Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suha i nježno smećkaste boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili kremu, u velikoj zdjeli pjenasto umiksajte šećer i žumanjke. Dodajte kukuruzno brašno i miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijedo žute boje. Zatim u lonac ulijte mlijeko, dodajte sjemenke i cijelu mahunu vanilije (ili ekstrakt vanilije). Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i kad zakuha maknite s vatre. Izvadite mahunu vanilije pa polako ulijte mlijeko u smjesu žumanjaka i šećera, stalno miješajući da se jaja ne zgrušaju. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.

Uz pomoć papira za pečenje izvadite izvadite kolač iz lima za pečenje i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po duljoj stanici da dobijete dva komada jednake veličine. Jedan komad pažljivo premjestite na pladanj za posluživanje i s vrha odlijepite papir za pečenje. Premažite tortu kremom i poklopite drugim dijelom kolača (ne zaboravite i s ovoga dijela maknuti papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj. Stavite tortu u hladnjak na sat vremena pa poslužite.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
TORTA
NORVEŠKA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,76%
2. Ne, neću izaći - 33,28%
3. Ne znam - 32,96%
Ukupno glasova: 70197
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI