16.11.2020. | 16:32
Kristina Šimić
Pregleda: 4073
FOTO: Autor/Izvor K.Š.
Danas se u prostorijama prehrambenog studentskog praktikuma Veleučilišta u Požegi održalo punjenje veleučilišnog meda.
-Cjelokupna priča započela je još 2014. god., s projektom "Pčelarski inkubator" iz kojeg je kao rezultat izašla edukacija koja se certificirala za nezaposlene osobe iz područja pčelarstva. Ove je godine izvrcano 300 kg cvjetnog meda koji će se nakon nekoliko dana punjenja naći na policama veleučilišne prodavaonice. Kao odgovor na izazov cjelokupne zdravstvene situacije, odlučili su tržištu ponuditi nešto novo budući da je med dio njihove djelatnosti. Od iduće godine slijedi studij gastronomije te će prostor prehrambenog studentskog praktikuma biti korišten i za tu namjenu. Također, tema meda ukomponirana je u kolegije i u edukaciju te će se i na taj način javnost educirati o medu kao zdravoj i hranjivoj namirnici. Ove godine u ponudi je samo cvjetni med. Kupljena je prikolica za seleći pčelinjak i prikupljeno je nekoliko paša koje su ove godine stavljenje u cvjetni med. Od iduće godine nadaju se boljim vremenskim prilikama i većoj količini meda, a samim tim i promociji različitih vrsta meda- rekao je doc. dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.
Helena Marčetič, predavačica na Veleučilištu u Požegi, naglasila je kako njezini kolegiji nemaju puno veze s medom, ali suprug ima nekoliko košnica o kojima brine te je to njezina poveznica s ovom pričom. U ovom zimskom periodu i sezoni gripe i prehlade te pandemije koronavirusa med kao hranjiva namirnica dobila je na još većoj važnosti. Prof. Marčetića, uvela nas je u prostorije studentskog praktikuma gdje su studentice 3. godine prehrambene tehnologije okupljenima demonstrirale punjenje školskog meda.