Piletina generala: Recept za tako fino meso o kojem će se pričati još danima nakon ručka

FOTO: Shutterstock

27.9.2023. | 09:17 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1745

Piletina veličine zalogaja u ljepljivom, pikantnom umaku u Americi je poznata kao piletina generala Tsoa i jedno je od najpopularnijih jela iz azijskih restorana. Originalni recept za piletinu generala Tsoa osmislio je tajvanski chef Peng Chang-Kuei sredinom 1950-ih, a ime duguje heroju po imenu Zuo Zongtang (ili Tso Tsung-t’ang). Do 1970-ih jelo je postalo hit zahvaljujući njujorškim chefovima Davidu Kehu i TT Wangu koji su ga popularizirali. Prženi komadi piletine obložene tijestom poslužuju se u gustom slatko-ljutom umaku, često s brokulom i rižom te sjemenkama sezama, a toliko su ukusni da će se o njima pričati još dugo nakon što ih pripremite...



Sastojci za piletinu generala Tsoa:


60 ml pilećeg temeljca ili vode


2 žlice manje slanog sojina umaka

2 žlice umaka hoisin

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica rižina octa

1 žličica sezamova ulja

70 g škrobnog brašna

1/2 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice pahuljica crvene paprike

700 g piletine (otkošteni pileći bataci ili prsa bez kostiju i kože)

1 žličica soli

3 žlice ulja

3 mlada luka

riža (prema želji)

Priprema piletine generala Tsoa:

Napravite umak. U maloj posudi umutite juhu ili vodu, sojin umak, hoisin, smeđi šećer, ocat, sezamovo ulje, žličicu škrobnog brašna, đumbir i pahuljice crvene paprike. Stavite na stranu.

Piletinu narežite na komade od 2,5 cm. Posolite je i uvaljajte u preostalo škrobno brašno i miješajte rukama dok se ravnomjerno ne obloži, odvajajući sve komade koji su zalijepljeni.

Ispecite piletinu u dvije ture. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i rasporedite je u ravnomjeran sloj. Pržite bez miješanja 4 do 5 minuta. Okrenite i nastavite pržiti dok se ne ispeče s druge strane, još 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjur. Dodajte preostalu žlicu ulja u tavu i ispecite ostatak pa izvadite na tanjur.

U tavu dodajte sjeckani mladi luk i pržite ga 30 sekundi pa ulijte umak i piletinu. Pržite neprestano miješajući dok se umak ne zgusne i ne obloži piletinu, 30 sekundi do minute. Po želji poslužite uz rižu.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Smatrate li da gradonačelnik Požege, dr. sc. Žejlo Glavić nakon kompromitirajuće snimke treba dati ostavku?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI