Počela je sezona svinjokolja, a s njom i potencijalna opasnost: ʺZa samo 50 kuna ljudi su sigurni, ali...ʺ

klanje, meso,
(FOTO: 034portal)

24.11.2022. | 08:42 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 4965

Slavonci vole ukoso narezanu kobasicu ili kulen, a upravo je sada vrijeme kad se prave te delicije. Studeni je mjesec svinjokolja i veterinari upozoravaju kako je nužno, prije prerade mesa, obaviti trihineloskopski pregled. Procjenjuje se da to čini tek manjina.

Kobasice, kuleni, slanina. Studeni u Slavoniji nezamisliv je bez pripreme ovih delicija.

"Tu sam kod prijatelja, pravimo proizvode slavonske tradicionalne, on mi to radi, pomaže mi, napravimo 20-ak kulenova, 50 kilograma kobasica", kaže Vjeko Barišić iz Satnice Đakovačke.


Prvi zadatak svake svinjokolje je meso odnijeti na analizu.


"Da, to je obavezan jedan dio svinjokolje, znači već 10-ak godina to radimo. Svake godine je obavezno nositi na veterinarski pregled meso koje daje nama sigurnost i da je ispravno i kvalitetno", dodaje Barišić.

Postupak traje sat i pol i stoji nekoliko desetaka kuna.

"Za samo 50 kuna ljudi su sigurni da u njihovim proizvodima, u njihovim svinjama nema spirale, nema trihinele koja je na žalost poharala po Slavoniji. Ima je na žalost kod divljih, a vjerujem i kod prijenosnika nekih drugih", kaže Ante Strmotić, direktor veterinarske stanice Đakovo.

Još uvijek ima onih koji svoje meso prije prerade ne provjere.

Prošle godine na širem osječkom području 26 osoba je zaraženo trihinelom, svi su kupili meso sa jednog lokalnog OPG-a koji meso nije odnio na analizu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj čak 60 posto svinjskog mesa iz seoskih domaćinstava ne dođe u ruke veterinarima. I u Đakovu sumnjaju u to da se svi drže propisa.

"Na žalost, bilo je takvih slučajeva da donesu od dvije svinje dva uzorka, mi im predlažemo i govorimo da donesu od jedne svinje 2 uzorka, ne od dvije svinje 2 uzorka, znači, ima takvih slučajeva", kaže Strmotić.

Državni inspektorat nedavno je otkrio ilegalnu klaonicu na području Dalmacije. Meso nije imalo oznake zdravstvene ispravnosti, niti je podvrgnuto propisanim pregledima. U slavonskim dvorištima svinjokolja je svake godine sve manje.

"Prije 10-15 godina imali smo 30.000, prošle godine imali smo 7.500, a ove godine od 1.11. do danas je u odnosu na prošlu godinu 25 posto manje", kaže Strmotić.

Tradicija izumire, ali veterinarska su pravila jasna - svaku svinju, prije nego što postane kobasica, potrebno je analizirati na opasnu trihinelu.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI