čvarci
(FOTO: Screenshot)
Čvarke je Željko još kao dijete miješao u kotlu na svinjokoljama, jer je kaže pri topljenju slanine važno bilo dobiti kvalitetnu mast, a čvarak kao nusproizvod bio je manje bitan.
"Bio je bitan tu večer kada se jelo i pilo, kada je sve gotovo, kada se večeralo, a poslije, dobar dio tih čvaraka je završavao u pogačicama ili natrag kod svinja", kaže Željko Turalija, kulinarski chef.
Danas su čvarci u vrhu slavonskih tradicijskih specijaliteta. Za njihovu proizvodnju Željko je na čvarkijadama osvajao prva mjesta, a ključ uspjeha je kaže u kvalitetnoj slanini te znanju i iskustvu u topljenju masti i čvaraka.
Netko voli malo masnije, a netko čvarke tanke kao čips, no važno je da budu hrskavi i lijepe zlatno žute boje.
"Joj nemojte me više pitati za čvarke – dajte mi da ih jedem, najbolje su što može biti od svega klanja, ja to uzmem u šaku pa ovako jedem", kaže Zdenka iz Osijeka.
Ima i onih koji čvaraka nisu baš tako željni.
"Zato što sam ih se najeo za cijelog života puno, najviše čvaraka, kobasice najmanje, tako je bilo. Bilo nas je puno, onda nema kobasice za sve, mali komadić i to je to. A čvaraka je bilo uvijek", kaže Milenko iz Kruševice.
Pa su se davali i kućnim ljubimcima.
"Hranili smo mačke i kerove i što ja znam, bilo je stvarno puno, a sada je to tako, ne odgovara mi džepu", kaže Marko iz Osijeka.
Jer im se cijena kreće od 20 do 30 eura po kilogramu. Znatno više nego prije kada se u Hrvatskoj uzgajalo svinje koje su davale mnogo masti. Danas se više uzgajaju drugačije pasmine.
"Pasmine jorkšir, landras, durok koje uz primjenu tehnologija modernih također proizvode jako malo slanine, a od slanine se prave čvarci, kako nemamo dovoljno slanine – evo nedostatka čvaraka i evo nam cijene od 20 do 30 eura", kaže Krešimir Kuterovac, uzgajivač svinja.
"Ja nikada ne bih dao te pare za to, za pravu slaninu da, ali za čvarke ne, za vrijeme druga Tita mi smo to bacali svinjama čvarke", kaže Zvonko iz Osijeka.
"Ovo da je netko nekome rekao prije tridesetak godina da će ti doći dobar gost u kuću i da ćeš mu dati kruha masna i čvaraka oni bi rekli – ti nisi normalan", kaže Željko Turalija.
No, danas je upravo to doručak koji Slavonci ponosni na svoju mast i čvarke nude. Zajedno s drugim specijalitetima - po okusu, ali i cijeni uskoro bi se mogao zvati ne samo tradicionalnim slavonskim, nego i kraljevskim.
izvor: danas.hr