Arhivska fotografija
(FOTO: lipički kompas)
Meso u Hrvatskoj već je luksuz, a krajem godine stiže novi udar potrošačima. Cijene domaće svinjetine rastu 30 posto.
Procjene su to proizvođača koji se pripremaju za zimu s nikad manje svinjokolje u slavonskim dvorištima. No da razloga za poskupljenjem nema tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.
Svinja u slavonskim dvorištima sve je manje. Afrička svinjska kuga dodatno je ubrzala taj negativan trend pa je izvjesno da će ove godine i kolinja biti manje, a da će cijena svinjskog mesa i proizvoda od njega i dalje rasti.
“Vidi, vidi ti kako to se bori, kako to jede u slast – zdrave svinje”, kaže poljoprivrednik Dražen Strukar čije su svinje žive i zdrave, afrička svinjska kuga nije poharala ovo dvorište pa u njemu i ima i bit će tradicionalnih slavonskih specijaliteta.
“Slanina, kobasice, plećka, čvarci, ribica, krmenadla, kulenje – domaće”, pokazuje svoje proizvode Dražen.
Virusom afričke svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaraženo je 1100 gospodarstava, a od 470 rješenja – svinje su vratile u samo 130 objekata. Problemi brojni – od propisane tipizacije objekata do sporosti veterinarske inspekcije.
“Puno je tih nedaća koje su zadesile svinjogojce ovdje, nas nitko ne prima na nikakav sastanak, s nama nitko ne razgovara, dokle će to tako ići, vidjet ćemo”, kaže uzgajivač svinja Antun Golubović.
Hrvatska je prošle godine smanjila proizvodnju za dvadesetak posto – uvozimo čak 50 posto svinjskoga mesa!
“Nažalost i u Europskoj uniji zbog svinjske kuge dešavaju se problemi, to uzrokuje dalje smanjenje proizvodnje, kako mi uvozimo bit ćemo osuđeni na skupi uvoz”, kaže uzgajivač svinja Krešimir Kuterovac.
A građani na plaćanje sve skuplje cijene svinjetine. Za kilogram žive vage prošle je godine trebalo platiti 2 eura i 80 centi, a procjenjuje se da će cijena ove godine ići i do 3 eura i 50 centi.
“Ja sam u prošlu nedjelju kilu mljevenoga mesa platila 10 eura, pa je l’ to žalosno, to je po nekadašnjim hrvatskim kunama 75, a nekad je bila 25 kuna kila mljevenoga mesa”, kaže Andreja iz Zagreba.
“Još gore budu poskupili još, oni samo gore dižu cijene na sve, nije u redu da je meso skupo”, kaže Ruža iz Zagreba.
Nezadovoljni su i proizvođači tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda, koji neće imati svoje meso za proizvodnju.
“Mi na selu koji smo naučili klati u vlastitim dvorištima za vlastite potrebe, praviti naše suhomesnate proizvode, mi ćemo platiti tu cijenu sigurno daleko više, nego prošle godine, a prošle godine smo je platili daleko više nego pretprošle”, kaže Antun Golubović.
I građani bi posljedično mogli plaćati skuplju svinjetinu čak do 30 posto više nego lani. Iz Ministarstva poručuju da razloga za poskupljenje nema i da je u Slavoniji trenutno više svinja nego prije pojave afričke svinjske kuge.
izvor: sib.net.hr