Božićna pavlova
(FOTO: Shutterstock)
Hrskavi slatki klasik, jedna i jedina pavlova, vrlo lako može postati božićni kolač. I to uz mrvicu truda i gotovo ništa vještine.
Za pavlovu u obliku adventskog vijenca trebat će vam i pribor za crtanje, odnosno nešto čime ćete označiti dva kruga na papiru za pečenje, a sredinu ćete jednostavno - ostaviti praznom.
Uz bogatu kremu od vanilije božićna pavlova dolazi s voćem po vašem izboru, a mi vam savjetujemo da ne preskočite nar i osušene kriške naranče, koji će joj dati pravi blagdanski štih.
Božićna pavlova - sastojci:
Za beze koru
6 bjelanjaka
350 g šećera
1 čajna žličica bijelog vinskog octa
1 čajna žličica kukuruznog škroba
Za nadjev
600 ml vrhnja za šlag
1 čajna žličica paste od vanilije
50 g šećera u prahu, prosijanog, plus za posipanje
700 g mješavine bobičastog voća ili jedne vrste po izboru (maline, ribizli, borovnice, kupine), svježeg ili odmrznutog i prosušenog
50 g koštica nara
nekoliko suhih kriški naranče, po želji, za ukras
nekoliko listića metvice, po želji, za ukras
Božićna pavlova - priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
Obložite veliki lim papirom za pečenje.
U sredini papira nacrtajte krug promjera 30 centimetara i njemu koncentričan krug promjera 15 centimetara.
Električnim mikserom istucite bjelanjke u mekani snijeg pa postupno dodajte šećer i nastavite miksati najvećom brzinom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U šalici umutite zajedno ocat i kukuruzni škrob pa smjesu umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
Žlicom rasporedite snijeg na nacrtani obruč. Stražnjom stranom žlice širinom "vijenca" od snijega napravite udubljenje za kremu i voće.
Stavite koru u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 140 stupnjeva, da se suši. Nakon 1 sata i 15 minuta ugasite pećnicu, ali ostavite beze koru unutra još barem sat vremena ili preko noći.
Umutite vrhnje, pastu od vanilije i šećer u prahu u čvrstu kremu koja se ne razlijeva. Žlicom rasporedite kremu u udubljenje u kori. Rasporedite voće po kremi i ukrasite tortu listićima metvice.
Pospite šećerom u prahu, narežite na kriške, poslužite i uživajte!
izvor; Pun kufer