33°C
صافي
Weather Data Source: het weer vandaag Amman per uur

Prehrambeni tehničari i mehaničari poljoprivredne mehanizacije u Portugalu nadograđivali svoja znanja iz struke

16.3.2024. | 11:36

A.B.

Pregleda: 2885

NOVO

Inovativni ’Rootooss’ osvojio Ecotropheliju: Studenti FTRR-a kreirali hranu budućnosti!  
Požega: 37-godišnjak s 2,52 promila upravljao osobnim automobilom
Obavijest poljoprivrednim gospodarstvima s područja grada Požege
4. Memorijalni malonogometni turnir ’Tomislav Begović Bruder’ održat će se u subotu, 21. 06. 2025. na Sportsk
Upisi u Školu plivanja Požeškog športskog saveza bit će u petak, 20. lipnja 2025. s početkom u 12,00 sati preko on line aplikacije
Spomen na poginule požeške branitelje u crkvi sv. Lovre
Dan hrvatskih branitelja grada Požege: „U težnji da svoj život položite za neovisnu Hrvatsku, ostvarili ste tisućljetni san“
Još jedan spin: U Komunalcu Požega podignuli koeficijente određenim zaposlenicima, Glavić najavio smanjenje, ali se na kraju nije ništa dogodilo?
Izvori budućnosti: Daroviti umovi u potrazi za čistom energijom
Na cesti između Alilovaca i Požege upravljala vozilom brzinom od 160 km/h

U Portugalu su prehrambeni tehničari i mehaničari poljoprivredne mehanizacije nadograđivali svoja znanja iz struke
(FOTO: Ustupljene fotografije)

16.3.2024. | 11:36 | A.B.
Pregleda: 2885

Učenice i učenici Poljoprivredno-prehrambene škole danas su zadnji dan na mobilnosti na sjeveru Portugala, u Bragi, te se sutra vraćaju u Hrvatsku. Tamo su boravili dva tjedna u okviru Erasmus+ projekta "Ready 2 go green". Koordinatorica projekta je profesorica Kristina Gajić.

Otputovalo je 10 učenica i učenika zanimanja prehrambeni tehničar te 4 učenika zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije. U pratnji su im profesorice Katarina Džalto i Tonka Šarić.




Prehrambeni tehničari radili su i učili u pekarnicama Brage. Stjecali su vještine izrade tradicionalnih portugalskih pekarskih proizvoda te kako ih ukrasiti na suvremeni način kako bi bili što privlačniji potrošačima. Učili su i o novim trendovima u pekarstvu te pekarskim proizvodima orijentiranima na specifične skupine potrošača, poput osoba oboljelih od dijabetesa, osoba osjetljivih na gluten i sl.




Buduće prehrambene tehničarke Gabrijela Hrmić i Lana Vlaović kažu da su na praksi kroz deset dana naučile raditi neke od poznatih portugalskih slastica kao što je "pastel de nata," zatim kolač od prhkog tijesta s preljevom od čokolade i kolač od lisnatog tijesta punjen kremom od kokosa i jaja. Radili su i mnogobrojne druge kolače i torte te kroasane, svakodnevne poslastice i proizvode koji se mogu pronaći u mnogim pekarnicama Portugala. Također su pripremale i slane proizvode te proizvode s mesom. Ističu da je rad u proizvodnji bio uistinu zabavan i zanimljiv te da bi ovo iskustvo ponovile, ukoliko im se ukaže prilika.



Mehaničari poljoprivredne mehanizacije vještine i znanja iz svoje struke usavršavali su u radionici za popravak poljoprivredne mehanizacije "Bras e Vasconcelos" koja ima servis i prodaje traktore. Doznajemo da su imali puno posla te da su dosta toga novoga naučili o popravcima, održavanju i servisiranju radnih strojeva i traktora.



Učenici kažu da im se boravak u Portugalu jako svidio jer je Portugal predivna zemlja s bogatom poviješću i lijepim gradovima poput Lisabona i Porta. Ima prekrasne plaže te ukusnu gastronomsku ponudu koja uključuje sjajna vina i tradicionalne slatke i slane delicije. Portugalci su vrlo srdačni, gostoljubivi i pozitivni.

Učenici se vraćaju kući jako zadovoljni ovim Erasmus+ projektom, obogaćeni novim iskustvima, znanjima, spoznajama i doživljajima koji će im zasigurno zauvijek ostati u sjećanju.

















































Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,79%
2. Ne, neću izaći - 33,24%
3. Ne znam - 32,97%
Ukupno glasova: 60488
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI