Recept za alpske ’palačinke’ od krumpira koje obožava cijeli svijet

Alpske palačinke
(FOTO: Shutterstock)

24.1.2024. | 09:29 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 6267

Röstiiliröschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krumpira. Na selu, osobito u Bernu,naribani krumpiri"cvrčali"su u tavi za dobro jutro,ali danas se pripremaju u svako doba dana.

Röstimogu biti i prilog za jaja i špinat, leberkäse odnosno fleischkäse (mesni sir) ili kobasice. No koliko god da seröstiklasificira kao jednostavno seljačko jelo, nijanse ipak čine razliku, a najviše se cijene oni koji su izvana hrskavi, a unutra sočni i kremasti.

Ako vam se toliko svide da ih želite od seljaka pretvoriti u princa, dodajte i luka, slanine te nekog orašastog sira koji pruža finu aromu - i dobit ćete glavno jelo.


Neki chefovi tvrde da krumpirima nakon kuhanja u slanoj vodi treba dati dovoljno vremena da se ohlade pa ih zato ostave preko noći. Razlog tome je što se lakše ribaju i bolje se drže na okupu u tavi.


Sastojci:
2 srednje velika krumpira s visokim postotkom škrobi (npr. lički)
2 žlica maslaca

Priprema:

1. Krumpire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.

2. Kad se krumpir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i paprom.
Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.

3. U tavici zagrijte 1 žlicu maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krumpire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.

4. Drvenom špatulom nježno ʼstisniteʼ naribane krumpire i pustite peći još otprilike pet minuta.

5. Okrenite ʼpalačinkuʼod krumpira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta. Dobar tek!

Savjet plus:

Planirate li rösti upotrijebiti kao slano jelo, umjesto maslaca možete iskoristiti pačju ili svinjsku mast.

Uz rösti Švicarci obično služe jaja pečena na oko s nešto svježeg špinata, no vi ga možete poslužiti s prženom slaninom, sirom, svježim povrćem ili kojom god drugom slanom varijantom.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI