Alpske palačinke
(FOTO: Shutterstock)
Röstiiliröschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krumpira. Na selu, osobito u Bernu,naribani krumpiri"cvrčali"su u tavi za dobro jutro,ali danas se pripremaju u svako doba dana.
Röstimogu biti i prilog za jaja i špinat, leberkäse odnosno fleischkäse (mesni sir) ili kobasice. No koliko god da seröstiklasificira kao jednostavno seljačko jelo, nijanse ipak čine razliku, a najviše se cijene oni koji su izvana hrskavi, a unutra sočni i kremasti.
Ako vam se toliko svide da ih želite od seljaka pretvoriti u princa, dodajte i luka, slanine te nekog orašastog sira koji pruža finu aromu - i dobit ćete glavno jelo.
Neki chefovi tvrde da krumpirima nakon kuhanja u slanoj vodi treba dati dovoljno vremena da se ohlade pa ih zato ostave preko noći. Razlog tome je što se lakše ribaju i bolje se drže na okupu u tavi.
Sastojci:
2 srednje velika krumpira s visokim postotkom škrobi (npr. lički)
2 žlica maslaca
Priprema:
1. Krumpire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.
2. Kad se krumpir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i paprom.
Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.
3. U tavici zagrijte 1 žlicu maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krumpire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.
4. Drvenom špatulom nježno ʼstisniteʼ naribane krumpire i pustite peći još otprilike pet minuta.
5. Okrenite ʼpalačinkuʼod krumpira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta. Dobar tek!
Savjet plus:
Planirate li rösti upotrijebiti kao slano jelo, umjesto maslaca možete iskoristiti pačju ili svinjsku mast.
Uz rösti Švicarci obično služe jaja pečena na oko s nešto svježeg špinata, no vi ga možete poslužiti s prženom slaninom, sirom, svježim povrćem ili kojom god drugom slanom varijantom.
izvor: Pun kufer