Baklava s pistaciom i narančom
(FOTO: Shutterstock)
Baklava je poslastica koja je davno – i dakleko – prešla granice Bliskog istoka s kojega potječe. Tradicionalno se radi i u Grčkoj i Turskoj, a varijacije su beskonačne. Ako ste se ikada našli u Istanbulu pred izlogom sa svježim baklavama, taman da ih i ne volite, sigurno ste ostali zadivljeni bogatstvom i maštovitošću punjenja tih privlačnih zlatnih jastučića koji plivaju u mirisnom sirupu.
Baklava od pistacije klasik je bez premca. Iako tradicionalna izvedba s domaćim vučenim korama zahtijeva i vještinu i strpljenje, s kupovnim korama možete malo prevariti tradiciju i za samo malo više od sat vremena uživati u nevjerojatno aromatičnom desertu koji se rastapa u ustima i časti vas fantastičnim aromama.
A fantastična aroma upravo je glavna osobina ove ukusne baklave s pistacijama koju sirup od naranče jednostavno podiže na neku drugu, nezemaljsku razinu. Nemojte se bojati probati, bit ćete oduševljeni rezultatom!
Sastojci za baklavu s pistacijama i narančom:
3 šalice pistacija
1 čajna žličica mljevenog cimeta
450 g kora za pite i savijače
230 g maslaca, otopljenog
1 naranča
¾ šalice šećera
¾ šalice vode
⅓ šalice meda
1 čajna žličica vodice cvijeta naranče
Priprema baklave s pistacijama i narančom:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Namastite lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra.
U blender stavite cimet i pistacije i fino ih sameljite.
Dvije kore tijesta za pite stavite u lim za pečenje i premažite ih rastopljenim maslacem.
Ravnomjerno pospite smrvljenim pistacijama.
Ponovite još jednom: 2 kore, maslac pa pistacije.
Završite slaganje s dvije kore i premažite ih maslacem.
Nožem po duljini izrežite na šest redova. Ako želite baklavu u obliku rombova, sada napravite 10 dijagonalnih rezova, a ako želite baklavu kvadratnog oblika – napravite deset rezova okomitih na prvih 5.
Pecite 45-50 minuta, dok baklava ne počne dobivati lijepu zlatno smeđu boju.
Dok se baklava peče, naribajte koricu naranče i iscijedite sok i stavite ih u manji lonac. Dodajte šećer, vodu, med i vodicu cvijeta naranče.
Kada zakuha, nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane..
Vruću baklavu prelijte sirupom tako da je zalijete u dva navrata kako bi se sirup bolje upio.
Poslužite toplo i uživajte.
izvor: Pun kufer