Buhtle
(FOTO: pinterest)
Tople buhtle punjene finim pekmezom ili marmeladom, postoji li nešto bolje na hladni i kišni zimski dan? Vjerojatno ne! U nastavku nađite recept za klasične buhtle koje će vas svakim zalogajem vratiti u djetinjstvo.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
vrećica suhog kvasca
2 jaja
50 g šećera
prstohvat soli
100 g maslaca
250 ml mlijeka
250 g pekmeza od šljiva za punjenje
PRIPREMA:
Kvasac i šećer prelijte toplim mlijekom, pa ostavite desetak minuta da se digne. Zamijesite tijesto od svih sastojaka, dodajte još malo brašna ako je potrebno. Ostavite da se digne, pola sata do sat vremena će biti dovoljno, ovisno o tome koliko je toplo u prostoriji. Zatim tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite na kvadrate. Na svaki stavite žličicu pekmeza i savijte krajeve te dobro stisnite. U lim za pečenje koji ste nauljili stavljajte buhtle. Ostavite ih stajati oko pola sata, a zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 35-40 minuta. Tople premažite maslacem, ako želite. Umjesto toga ih možete posipati šećerom u prahu.
izvor: www.dnevno.hr