Čokoladne kocke
(FOTO: Shutterstock)
Jede vam se nešto slatko i čokoladno? Isprobajte ovaj recept za sočni biskvit od kakaa i čokolade koji se premazuje bogatom kremom.
Čokoladne kockeiznimno susočne same po sebi zahvaljujući kombinaciji mlaćenice, ulja i jaja, dok mu dodatno bogatstvo daje krema od čokolade, kakaa, maslaca i šećera u prahu.
Najbolje od svega? Ne treba vam nikakva posebna oprema da biste napravili ovaj kolač – ne treba vam čak ni električni mikser.
Sastojci za biskvit:
250 ml mlaćenice
250 ml vruće vode
220 g brašna
220 g čokolade za kuhanje
150 g bijelog šećera
150 g smeđeg šećera
125 ml biljno ulja
60 g nezaslađenog kakaa u prahu
3 velika jaja
2 čajne žličice instant-kave
1 žumanjak
1 čajna žličice ekstrakta vanilije
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica sode bikarbone
Sastojci za kremu:
250 g šećera u prahu
125 ml mlijeka
115 g čokolade za kuhanje
85 g maslaca
10 g nezaslađenog kakaa u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pravokutni lim za pečenje biskvita – obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namastite te stavite sa strane.
Napravite biskvit: nasitno nasjeckajte čokoladu za kuhanje, pomiješajte s kakaom u prahu i instant-kavom te stavite sve zajedno u jednu zdjelu. Preko tih sastojka prelijte vruću vodu. Prekrijte posudu i pustite tako pet minuta. Potom dobro promiješajte sve sastojke – čokolada bi se u međuvremenu trebala rastopiti.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, bijeli i smeđi šećer, sol i sodu bikarbonu.
U trećoj zdjeli izmiješajte jaja, žumanjak, mlaćenicu, ulje i ekstrakt vanilije. Dobivenu smjesu na bazi jaja ulijte u rastopljenu, ali ohlađenu čokoladu. Miješajte dok se sastojci lijepo ne povežu.
Na kraju ručno umiješajte smjesu na bazi brašna. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prelijte smjesu za biskvit u pripremljeni lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
Pustite da se biskvit ohladi do kraja.
Napravite kremu: rastopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari. U rastopljenu čokoladu dodajte šećer u prahu i kakao. Postupno ulijevajte mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatku kremu.
Premažite kremu preko ohlađenog biskvita. Ohladite kolač prije serviranja. Dobar tek!
izvor: Pun kufer